Dobro-druzi, které baví pomáhat

Text: Jarmila Cihlářová

Jak vést děti a mladé lidi k filantropii? Proč je to důležité? A jaké jsou inspirativní příklady projektů, které vedou k dobročinnosti už od dětství? Nadace Via se dlouhodobě zabývá rozvojem dárcovství v Česku a více než 3 roky zve k filantropii také děti a mladé lidi. 

V programu zaměřeném na mladé filantropy podporuje Nadace Via týmy dětí a mladých ve věku od 6 do 26 let, které se rozhodnou věnovat vlastní nápady, aktivitu, energii, čas a vybírají prostřednictvím benefičních akcí finanční prostředky pro dobrou věc. Může jít o školní třídu, partu kamarádů, oddíl, skupinu vysokoškoláků či děti z volnočasového kroužku, které se pod vedením dospělého patrona (učitele, vedoucího kroužku, rodiče) rozhodnou pomoci například osamělým seniorům, dětem z dětského domova, spolužákovi s hendikepem, místnímu útulku pro opuštěná zvířata či jinému dobročinnému účelu.

A jak mohou takové benefice vypadat?

Příběh první: Jak stavět mosty mezi generacemi

Učitelé a studenti gymnázia ve Valašském Meziříčí chtějí budovat mosty mezi generacemi, proto svůj projekt výstižně nazvali Mezi dvěma póly. Skupina tamních studentů uspořádala sérii tří benefičních akcí s prodejem adventních věnců a dárkových předmětů. Celkem se jim podařilo vybrat téměř 60 tisíc korun. Vybrané peníze šly na nákup potřeb pro zařízení domácí paliativní péče pořízených ve spolupráci s místní Charitou. Projekt vedl studenty mimo jiné k zamyšlení nad tím, co mohou oni sami udělat ve svém městě proto, aby se společnost stala lidštější a důstojnější.

„Máme radost z toho, že peníze, které se nám podařilo vydělat, zůstaly v místě našeho bydliště a že naše pomoc byla přímá, adresná a dostala se opravdu k potřebným lidem,“ říká patronka projektu Marie Dufková. „Všichni zúčastnění se něco naučili: organizovat, jednat s lidmi, překonat ostych, být odpovědný za sebe i za své okolí, budovat mezigenerační vztahy. A také to, že sice pracujeme pro peníze, ale občas můžeme pracovat také pro radost svou i radost druhých,“ dodává.

Příběh druhý: Romští studenti pomáhají ke vzdělání dalším

Gendalos je stipendijní fond, který podporuje vzdělávání romských středoškoláků. Sami mladí účastníci podpoření z tohoto vzdělávacího programu se rozhodli pomoci dalším romským studentům na cestě k maturitě. Zorganizovali předvánoční akci tvořenou hudebními a tanečními vystoupeními romských skupin spojenou s benefiční aukcí. Zároveň měli možnost s hosty večera sdílet své osobní zkušenosti z průběhu studia – co se jim daří, na jaké problémy narážejí a v čem potřebují mladí Romové při studiu pomoct. Získaná částka, 39 228 korun, putuje na podporu dalších studentů, kteří by jinak studium nemohli bez finanční podpory úspěšně dokončit.

„Jsem hrdá, když vidím mladé romské talenty, kteří svým zápalem zvládají překážky, jež by si mnohý mladý člověk stěží dokázal představit, a zároveň ještě pomáhají dalším,“ shrnuje vedoucí vzdělávacího programu Gendalos Klára Hamplová.

Příběh třetí: parta kamarádů pomohla nemocným dětem

Je jim něco mezi patnácti a osmnácti lety a znají se ze skautského tábora. Parta kamarádů z jižní Moravy se rozhodla podpořit malé pacienty z dětské onkologie v Brně a zpříjemnit jim pobyt v nemocnici. Skauti nemocné děti nejdříve sami navštívili, aby poznali, komu pomáhají. Dětem hráli pohádkové divadlo a společně tvořili pohlednice, které si návštěvníci benefiční akce mohli později vydražit. „Nejsilnějším momentem byla určitě právě návštěva dětí v nemocnici. Vidět ten jejich optimismus i po několika letech neustálého boje s rakovinou a mít možnost trošku rozveselit dětský den,“ říká jedna ze studentek, Gabriela Plchová.

Během benefiční akce se dražily nejen obrázky nemocných dětí, ale například i ručně vyráběné náušnice či placky. A výsledek? Tým kamarádů v rámci své benefiční akce s názvem Poznej a pomož vybral celkem 4 290 korun.

Podobných příběhů podpořila Nadace Via společně s ČSOB už celou řadu. Za poslední tři roky se do programu mladých filantropů zapojilo více než 900 aktivních dětí a mladých lidí, kteří se rozhodli pomáhat a měnit své okolí k lepšímu.

A proč Nadace Via podporuje právě témata spojená s filantropií? „Dětství a dospívání je skvělou příležitostí, kdy mohou mladí lidé začít brát filantropii jako něco přirozeného. Právě na to se snažíme upozorňovat – že filantropie není jen pro bohaté či dospělé, ale že filantropem může být každý z nás, nezávisle na věku či velikosti bankovního konta. Pomáhat lze různými způsoby – třeba svým časem, energií či nápadem,“ říká Jarmila Cihlářová z Nadace Via. „A v programu Dobro-druzi jsou to právě děti a mladí lidé, kteří jdou příkladem nám, dospělým,“ dodává.

 „Jak na benefice“: top 5 tipů pro všechny dobro-druhy, kteří chtějí pomáhat

  1. V JEDNODUCHOSTI JE KRÁSA

Čím jednodušší akce, tím lepší a často i úspěšnější!

Buďte ve svých plánech realističtí a nezapomeňte si sepsat seznam toho, co je třeba zvládnout v jednotlivých krocích plánování.

  1. KOMUNIKUJTE PROČ

Proč zrovna tohle téma, tento typ akce? Proč zrovna teď? A proč právě vy?

Buďte připravení srozumitelně sdělit, proč jste si zvolili dané téma, organizaci nebo člověka, kterému chcete pomáhat. Dárci budou zvědaví na příběh vašeho projektu a vaší skupiny.

  1. PROPOJTE SE

Zapojte do vaší akce co nejvíce lidí!

Někdy stačí, aby slovo dalo slovo, a nečekaně získáte nadšeného pomocníka, sponzora nebo příznivce, který bude o vašem nápadu vyprávět dál. Oslovte kamarády, rodinné příslušníky, spolužáky, vedení školy, sponzory. Někteří z nich se stanou vašimi blízkými spolupracovníky a nadšenými podporovateli, jiní vám třeba jen pomohou šířit informace o vaší akci dál. Každý článek je důležitý!

  1. MLUVTE O AKCI A SVÝCH ZKUŠENOSTECH A ÚSPĚŠÍCH Z POMOCI

Podělte se o svoje zážitky s kamarády, známými, sousedy, s lidmi, kterým jste pomohli… se všemi!

Vaše radost se umocní a inspiruje potenciální nové mladé filantropy k pořádání dalších skvělých projektů.

  1. UŽIJTE SI TO

Čeká vás spousta práce, ale i radosti!

Užijte si toto dobrodružství – jeho plánování, samotnou akci i její výsledek… stojí to za to! S minimálními finančními prostředky, s kupou nadšení, hromadou energie a balíkem týmové práce budete společně měnit životy druhých k lepšímu, přinášet radost a ukazovat, že vám není lhostejný svět okolo vás. Užijte si tuto společnou radost! 🙂


Zaujal vás program Dobro-druzi a rádi byste se do něho zapojili? Více informací najdete na www.nadacevia.cz nebo se můžete obrátit přímo na Jarmilu Cihlářovou z Nadace Via (jarmila.cihlarova@nadacevia.cz).

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button