Když chceš, tak to dokážeš. Jako Radek Banga

Dvě vyučovací hodiny plné zážitků, emocí a pozitivní energie pomáhají dětem vidět svět jinak.

Radek Gipsy Banga pomáhá dětem a dospívajícím vidět svět trochu jinak, vážit si sebe i druhých a věřit, že z každého problému vede cesta ven. Mnozí odcházejí z jeho programu s přesvědčením, že má smysl pracovat na pozitivních změnách a jít za svými sny. "Víc jsme si ani nemohli přát", říká Renata Konopíková, spoluautorka a koordinátorka projektu KDYŽ CHCEŠ, TAK TO DOKÁŽEŠ! V rozhovoru o projektu sděluje víc.

Proč projekt vznikl a čím je výjimečný ?

Právě osobou Radka Bangy. On s žáky i studenty velmi otevřeně sdílí svůj životní příběh, své zkušenosti. Navíc formou, která je jim blízká. Jedná se vlastně o koncert, během kterého Radek vypráví o svém dětství a dospívání, i o tom, jak se z bezdomovce stal zpěvákem a hudebníkem, který se svou kapelou Gipsy.cz vystoupil již v  téměř 40ti zemích celého světa.

Projekt vznikl proto, že nálada ve společnosti  není moc dobrá. Prostor dostávají čím dál častěji lidé s radikálními názory, které jak z historie víme, nikdy nepřinesly nic dobrého. Dětem, ale nakonec i nám dospělým, chybí pozitivní vzory. Vidíme kolem sebe čím dále méně takových, ke kterým bychom měli nebo mohli vzhlížet. Zviditelňují se spíš ti druzí.

Taková atmosféra jen zhoršuje vztahy mezi lidmi (ať už v rodině, ve škole nebo obecně ve společnosti). Je živnou půdou pro násilí, nesnášenlivost, užívání návykových látek a další patologické jevy, proti kterým je program zaměřen. Radek Banga nechtěl jen nečinně přihlížet nebo se stát formální tváří nějakého projektu, ale chtěl aktivně dělat něco konkrétního a smysluplného. Samozřejmě jsme na začátku nemohli 100% vědět, jestli to bude fungovat, ale jsme rádi, že  po 2 letech můžeme na základě zpětné vazby žáků, studentů i pedagogů říct, že to je správná a účinná cesta.

Pro koho je projekt určený a co všechno obsahuje?

Pro žáky 4. – 9. tříd základních škol a studenty všech ročníků středních škol. K pilotnímu programu KDYŽ CHCEŠ, TAK TO DOKÁŽEŠ!, který je zaměřen hlavně na prevenci násilí, nesnášenlivosti a užívání drog, přibyl také volně navazující program NENECH SE OVLÁDNOUT!  Ten se věnuje nadužívání počítačů, nebezpečí závislosti na počítačových hrách, kyberšikaně a zabývá se také otázkou peněz a zadlužování. Klade důraz na vzdělání a snaží se mladým lidem vysvětlit, že skutečně důležité věci na ně čekají v reálném, nikoliv virtuálním světě.  A jsou většinou zadarmo.


Kontaktní údaje pro podrobnější informace a objednání programu:

http://www.azrodina.cz/4644-kdyz-chces-tak-to-dokazes

Kontakt:  Renata Konopíková, 603 283 943, info@azrodina.cz

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button