Khanova škola hledá české Khany a Komenské

Text: Jan Moravec

Ještě loni touto dobou byla Khan Aademy v ČR v podstatě neznámá. Dnes už je českým dětem přístupných více než 1 100 vzdělávacích videí a vyzývá: Umíš učit? Ukaž se!

Ten příběh už je známý skoro jako táboráková písnička. V roce 2004 amerického analytika investičního fondu Salmana Khana poprosila jeho sestřenice, zda by jí pomohl s matematikou. Problém ale byl, že je tou dobou dělilo několik tisíc kilometrů. Khana napadlo natočit video s objasněním látky a  poslat ho po internetu. Netrvalo dlouho a Khan zjistil, že videa, která dal veřejně na web, zaznamenávají masivní návštěvnost. Dnes se Salman Khan na plný úvazek věnuje tvorbě videí, se kterými mu pomáhá jeho několikačlenný tým. Videolekcí je více než čtyři tisíce a kromě matematiky se zabývají i fyzikou, chemií, historií umění a dalšími obory. Pro svou dávku znalostí na jeho webové stránky chodí více než šest milionů registrovaných uživatelů, kteří zde využívají špičkové učební zdroje naprosto zdarma.

Salman Khan ve svém snažení narazil na mnoho překážek, ale povedlo se mu je překonat. Získal finanční podporu od nejvýznamnějších amerických filantropů, překonal kritiku, která mu vytýkala příliš civilní a neakademický přístup. Dokázal to z jednoduchého důvodu: svojí práci vždy věřil. Díky jeho videím se dnes děti i dospělí skutečně dokážou naučit to, co chtějí. Také napsal o své práci knihu a v roce 2012 ho časopis TIME zařadil do prestižního žebříčku stovky nejvlivnějších lidí na světě.

Khan nadchl řadu následovníků a mutace KA se začaly objevovat v různých zemích, i v ČR. Dobrovolníci po nocích překládali videa, kontrolovali překlady po ostatních a snažili se přesvědčit další, že právě takhle má smysl pomáhat. Dnes už se mají lecčím chlubit. Za rok přibyly stovky přeložených a desítky nadabovaných videí, přibylo dalších spolupracovníků i těch, kdo chtějí dobrou věc podpořit finančně.

„Velkým zlomem pro nás byla tisková konference, kterou jsme uspořádali v únoru. Získali jsme spoustu pozornosti, v naprosté většina pozitivní, která nás nabíjela v další práci, povedlo se nám získat významné firemní partnery Scio a Google, rozjeli jsme práci na dabování videí. Kromě našich dobrovolníků s rozhlasovou praxí se do přemlouvání zapojil i herec Saša Rašilov. Tou dobou jsme měli 353 otitulkovaných videí a tempo, kterým přibývaly, postupně rostlo,“ popisuje poslední rok Khanovy školy Markéta Matějíčková, jeden z důležitých motorů celé iniciativy. „Na celodenní překladatelský maraton v Praze na ČVUT přišlo více než šedesát dobrovolníků, kteří přeložili přes sto videí. A to vše jenom za oběd.“

Jak Khana začlenit do české školy? Převrátit třídu …

Khanovy videomateriály jsou velmi kvalitní a mohou představovat významný doplněk školy. Žáci je třeba mohou shlédnout místo domácích úkolů, vyřeší cvičení vycházející z vysvětlené látky. Učitel má možnost přesně sledovat, kolik jich který žák shlédnul, jak dlouho a s jakým úspěchem se jednotliví studenti potýkali s cvičeními. Na jeden pohled je tak jasné, komu se musí věnovat a komu může dát samostatnou práci. A protože nemusí vykládat, má dost času pomoci všem, kdo to potřebují. Takovému systému se říká převrácená třída. Převrácená třída posiluje samostatnost dětí, jejich dovednost řešit problémy vlastním způsobem a vlastní rychlostí. Z učitele se s tává mentor, který radí a pomáhá odstraňovat překážky v jejich sebevzdělávání. Studenti ze tříd, kde se testovala výuka touto metodou, vykazují mnohem vyšší pokroky, větší motivaci do učení a celkově lepší výsledky než žáci, kteří byli vyučováni tradičními metodami. „Není to žádné vúdú, ale naprosto legitimní metoda, která přenáší školu do 21. století,“ říká Ota Jícha, další z českých iniciátorů stojících za Khanovou školou.

Umíš učit? Ukaž se

Od tiskovky, na níž byla Khanova škola představena veřejnosti, uplynulo víc než půl roku. Počet příznivců stále roste a počet otitulkovaných videí se přehoupl přes 1 100. Mnozí učitelé doporučují svým žákům Khanovu školu jako doplňkový zdroj informací.

Ambice jdou ale dál. „Věříme, že je mezi námi mnoho šikovných lidí, kteří dovedou věci podat tak, že ostatní rychle a snadno pochopí. Snažíme se je najít a přesvědčit, že má smysl poskytnout svoje znalosti dalším. Spustili jsme kampaň “Umíš učit? Ukaž se!”, jejímž cílem je najít české „Khany“ a „Komenské“, připomíná Markéta Matějíčková. Podrobnosti o kampani najde na www.khanovaskola.cz.

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button