Naučte se programovat – je to budoucnost, ale i zábava

Text: Martina Poláková, Misrosoft

Informační technologie se stávají přirozenou součástí našeho života a jejich znalost významným předpokladem pro získání zaměstnání. 

Zformátování dokumentu a práce s tabulkou již dnes patří mezi standardní požadavky personalistů. Ti, kteří se ale budou chtít odlišit na budoucím trhu práce, budou muset nabídnout o něco víc. Od budoucích uchazečů se bude očekávat zvládnutí takzvaných dovednosti 21. století, mezi které patří například kritické a logické myšlení, spolupráce, ale také hlubší znalost informačních technologií, tedy i programování.

Rostoucí poptávku po ICT odbornících, ale i manažerech, kteří mají alespoň povědomí o tom, co za programováním stojí, potvrzuje i řada průzkumů. Podle výzkumu Evropské komise bude v nejbližších letech v Evropě chybět 900 tisíc IT profesionálů. Průzkum společnosti Microsoft mezi českými HR manažery pak potvrzuje, že již dnes dvě pětiny personalistů řadí pokročilé ICT dovednosti mezi důležité předpoklady pro získání zaměstnání.

Akademie programování

Dlouhodobá snaha o podporu mladých a potřeba reagovat na aktuální trendy vedla k odstartování nového projektu i společnost Microsoft. Ve spolupráci se svými partnery, kterými jsou Czech ICT Aliance, Czechitas a Nadace Charty 77, tak Microsoft přišel s netradiční Akademií programování. S aktivitami, která dnešní žáky a studenty vyzbrojí důležitými dovednostmi, které budou při hledání budoucího zaměstnání potřebovat.

Projekt si klade za cíl jednoduchou a hravou formou ukázat studentům základních, středních i vysokých škol, že programování nemusí být tak složité, jak na první pohled vypadá, a jeho základy se díky moderním nástrojům dokáže naučit doslova každý – i ti nejmenší na prvním stupni základních škol.

Kurzy probíhají pod vedením proškolených učitelů nebo odborných lektorů Akademie programování jako součást klasické výuky nebo formou odpoledních kroužků. Prostřednictvím moderních nástrojů, jež jsou zdarma ke stažení na internetu, jako jsou KODU, TouchDevelop, Visual Studio a další, se naučí programovat hry a aplikace pro mobilní telefony, počítače a tablety. Vše snadnou a zábavnou metodou.

Těm, kteří se do projektu zatím nezapojili, Microsoft nabízí připravené tutoriály pro učitele právně na program KODU. Pro ostatní bude připraven e-learning Kód za kódem, který bude v blízké době k dispozici na www.akademieprogramovani.cz.

Pokud se chcete se zástupci Microsoftu a dalších partnerů Akademie programování potkat osobně, pak navštivte programovací dílnu na Filmovém festivalu ve Zlíně, který probíhá od 29. 5. do 4. 6. 2015. Účastníci se mohou těšit na ukázku a vyzkoušení her, které naprogramovaly právě děti v rámci Akademie programování, výuku základů programování, ale také na řadu zajímavých soutěží o pěkné ceny.

„I přesto, že jde stále o pilotní projekt, který nebyl spojen s žádnou významnou marketingovou kampaní, zájem projevilo 25 českých škol z řad ZŠ, SŠ i VŠ, které více než 700 dětem a studentům nabízí desetihodinové workshopy zaměřené právě na kódování,“ hodnotí projekt Lenka Čábelová, tisková mluvčí a manažerka CSR aktivit společnosti Microsoft.

     

A jak to vidí učitelé na samotných školách?

Lenka Konečná, vyučující, ZŠ Rožnavská, Olomouc
“Do Akademie programování jsme přihlásili 12 skupin po patnácti dětech. Celý projekt vidíme velmi pozitivně a jsme rádi, že jsme se do něj i přes počáteční obavy zapojily. Máme radost, že mnohé děti si program KODU stáhly dokonce i doma a své světy si tak vytváří nejen ve škole. Často se přijdou podělit o své úspěchy nebo naopak problémy, které řeší. Vypráví o svých světech a z jejich reakcí je zřejmé, že se jim hodiny líbí, ač první krůčky jsou vždy nejisté”.

Lada Flachsová, ředitelka, ZŠ T.G.Masaryka v Milovicích
„Proškolení učitelů jako první vlaštovka pro nás začalo slibně. Doma jsme si my, učitelé, „studovali“ možné varianty, jak na to, předávali si zkušenosti a poznatky. Na první hodině s žáky jsme byli na koni a vysvětlili jsme, co a jak. Druhou hodinu jsme ale viděli, jak dětem začaly na čele běhat „kódy“ a myšlenky rychlostí blesku. To bylo překvapení! Uáá, ony nás nepotřebují, všechno vědí, přijdou na řešení vlastně samy, protože tím žijí“.

Lukáš Polák, lektor Akademie Programování na SŠ Úžlabina a ZŠ Mohylova
„Pre mňa je Akademie určite radosť z možnosti predať svoje vedomosti z praxe ďalšej generácií. Síce je časovo náročné pripraviť sa na každú hodinu, ale s odstupom času si človek povie, že to stálo za to“.

Irena Uluçay, SŠ Informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně

“Naši žáci si si v deseti lekcích vyzkouší základy programování aplikací pro Windows 8.1 a Windows Phone. K programování využíváme Visual Studio, programovací jazyk C# a XALM. Funkčnost aplikací ověřujeme na PC, tabletech i mobilním telefonu a první naše jednoduché aplikace jsou již dnes k dispozici ve Windows Store. „Projekt, pomocí kterého žáci nenásilným způsobem získají zkušenosti s programováním nových technologii, rozvíjí kreativitu, sdílení nových poznatků, samostatnost, ale i týmovou spolupráci".

Jiří Formánek, ředitel školy DELTA
„V Pardubicích se do projektu zapojily tři školy: soukromá škola DELTA – Střední škola informatiky a ekonomie, která poskytla své studenty jako lektory nástroje KODU a potom dvě základní školy: ZŠ Prodloužená a ZŠ Resslova. V Akademii programování vidíme obrovskou příležitost, jak ukázat mladým na základkách, že programování může být i velká zábava. Naši studenti tam v podstatě vedou kroužek programování v nástroji KODU, který je v době mimo výuku. Takže tam chodí pouze děti, které to doopravdy baví".

Blažej Grznár, vyučující, Střední škola technická, Most

"Projekt Akademie programování nás zaujal svou podstatou přiblížit principy programování libovolnému typu zájemce. Vývoj softwaru pro nové technologie ve spolupráci se společností Microsoft nás o smyslu přihlásit se do projektu jednoznačně přesvědčil. Ve vývojovém prostředí TouchDevelop jsou příjemnou formou odhaleny principy, které se skrývají za základními stavebními kameny programů. Tvorba aplikací pro dotyková zařízení nyní není pro žáky naší školy žádné nesrozumitelné tajemství." 

Co říkají samotní žáci?

Jindřich Richter: „SPŠ a VOŠ Chomutov se snaží jít s dobou a nabídnout studentům další možnosti, jak si rozšířit obzory ve světě ICT. Akademie programování naši školu zaujala, protože přesně toto umožňuje. Na hodinách se seznamujeme s moderními technologiemi a postupy a doma své znalosti rozšiřujeme vytvářením vlastních samostatných projektů“.

Milan Hotovec: "V Akademii programovaní, kterou mám čest navštěvovat, jsem měl možnost naučit se něco nového a zajímavého, na co není v běžných hodinách výpočetní techniky čas.“

Michal Stuchlík: „Akademie programování se mi moc líbí. Do projektu jsem se zapojil, protože bych se rád stal programátorem. Programování ve Visual Studiu je zajímavé, není to tak složité a hlavně děláme hry, které mám rád“.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button