Rodičovskou dovolenou si jako otec užívám

„Na čtrnáct dní dejte dítě na starost tatínkovi a odjeďte s kamarádkami pryč,“ radí fotograf Pavel Beran všem maminkám z pozice otce, který zůstal se synem na mateřské. Jak tuto životní zkušenost hodnotí a co si myslí o postavení otce ve výchově, se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Jaká nejvýraznější změna po narození Patrika u vás nastala?

Nejvýraznější změnou byl fakt, že dosavadní život přestal a začal zcela jiný. I přes výraznou pomoc obou rodin prarodičů jsem se potýkal s rozhodováním, nakolik jsem schopen stíhat práci, abychom se alespoň částečně uživili, a nakolik je zapotřebí pečovat o dítě, jelikož maminka Patrika příliš samostatností neoplývala. S postupem času se role otce/matky přesouvala na moji stranu, takže z fotografického života, o kterém se veřejnost domnívá, že jde o bohémský život, přešel jsem téměř ihned na život rodičovský.

V čem vidíte rozdíl, když na rodičovské dovolené zůstane muž?

Mateřskou dovolenou zažívám až poslední rok a půl, kdy jsem dostal syna do výhradní péče, a to už je opravdu o něčem jiném. Po tomto „zážitku“ musím uctívat všechny maminky za to, co musí v průběhu mateřské „dovolené“ zvládat. Záměrně dávám slovo dovolená do uvozovek, neboť tady opravdu o žádnou dovolenku nejde. Péče o dítě je extrémně, hlavně psychicky, náročná funkce. Pro chlapa na mateřské vyvstává mnoho problémů, o kterých ani netušil, že existují. Maminky si dle mého umí lépe zorganizovat čas, aby stíhaly vše potřebné a nezbláznily se z toho. Tatínkové jsou více blbnoucí element. Každá role má to své a plně jsem pochopil, jak je důležité, aby rodinu tvořili oba rodiče.

Myslíte si, že se u nás vliv otce na výchovu dítěte podceňuje?

Nevím, zda jde přímo o společnost, která by podceňovala jedince, či celé pohlaví. Myslím, že vše je dané takovým nepsaným průměrem, jak se lidé chovají. V minulých dobách se o děti staraly matky a otcové chodili do práce, byla zde jasná role jednoho či druhého. Nyní mám pocit, že se to výrazně otáčí a rozhodně v mém okolí vidím roli otců – kamarádů, kteří se zapojují do chodu domácnosti mnohem více, než tomu bývalo dříve. Také můžeme sledovat rozhodování soudů při určování poměru péče o dítě, v nemalé míře soudy rozhodují o střídavé péči (když má otec zájem) a není výjimkou, že otec má i péči výhradní. V poslední době spíš začínám mít pocit, že otáčení rolí muže a ženy dojde tak daleko, že více s dětmi budou tatínkové a maminky si budou budovat kariéru.

Dal byste ostatním otcům doporučení, aby si rodičovskou dovolenou alespoň na chvíli zkusili?

Rozhodně ano. Bez této zkušenosti není možné navázat hluboký vztah se svým dítětem. Maminky často nadávají, že se otec nestará. Internet je plný videí, kde tatínek přijde z práce a hodí si nohy na stůl, čeká večeři. Tatínek tvrdí mamince, že je na mateřské, že je celý den doma a tudíž má spoustu času vše stíhat. On živí rodinu, tak ona se snad může postarat o to, aby měl aspoň navařeno, uklizeno, vypráno a vyžehleno. Asi bych dříve mluvil jinak, v současné chvíli doporučuji maminkám: „čtrnáct dní dej dítě na starost tatínkovi a odjeďte s kamarádkami pryč!“ Po této zkušenosti bude chlap teprve schopen pochopit, co mateřská dovolená obsahuje, a nebude to pro něj něco jako trest, zaprvé si více uvědomí, o co tady jde, a také se prohloubí vztahy mezi tatínkem a jeho dítětem.

Péče o dítě je extrémně náročná funkce. Pro chlapa na mateřské vyvstává mnoho problémů, o kterých ani netušil, že existují.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button