Seznamte se s Čechy, kteří změnili svět

Česká pobočka společnosti Google uspořádala ve spolupráci se společností Scio projekt Po stopách vědy. Výsledkem jsou videa vědců vybraných veřejností, jež mají být inspirací nejen pro mladé vědátorky a vědátory. 

Žijeme v době internetu, chytrých telefonů, GPS navigací, robotických přístrojů, laparoskopických operací a dalekonosných vesmírných sond prohledávajících vzdálené kouty naší galaxie. Za to vděčíme v prvé řadě vědě. Bez nadsázky: nic z toho, co bylo jmenováno výše, bychom neměli, nebýt generací vědců, na jejichž objevech jsou postaveny objevy dnešní.

Skuteční hrdinové

Svět obdivuje sportovce, herce, zpěváky a moderátory a vytváří z nich novodobé hrdiny. Přitom skutečnými hrdiny minulosti, současnosti a budoucnosti jsou vědci. Antonín Holý, věhlasný český chemik, který vynalezl několik důležitých léků, např. na HIV či žloutenku.

S dosahem jeho vynálezů se nemůže srovnávat ani ta sebelepší hráčská statistika z NHL. Slavné české hokejisty zná každý, kolik lidí ale zná skutečné hrdiny, jako byl Antonín Holý?

„Projekt Po stopách vědy chce ukázat, že stát se vědcem, objevitelem, není nemožné. Všichni vědci byli kdysi dětmi a právě v dětství se začal vytvářet zájem o oblast jejich pozdější činnosti,“ říká Martina Ondrušová ze společnosti Google. „Současné generace jsou zahlceny příklady novodobých hrdinů, které poutají jejich pozornost. To skutečně zajímavé je ale často skryto za levným mediálním „make upem“, který zakrývá, že věda může být daleko zajímavější a dobrodružnější, než se na první pohled zdá,“ dodává Bohumil Kartous za společnost Scio.

Projekt Po stopách vědy byl představen v září 2013. V rámci něj mohla veřejnost vybrat, kdo z desítky českých vědců a vynálezců se nejvíce zasloužil o rozvoj společnosti. Projekt je součástí celoročního programu Google pro vzdělávání v Česku. na tisíc hlasů rozhodlo, že 1. místo patří Oldřichu Jirsákovi, 2. příčku obsadil Kurt Gödel, 3. stupínek patří Blance Říhové. O vybraných osobnostech vědy byla natočena zhruba pětiminutová videa, která jsou kompilací informací ze života osobností a praktických ukázek jejich objevů. Cílem videí je představit vybrané vědce mladé generaci, přiblížit jim jejich objevy a ukázat poutavou stránku vědy. Videi provází český vědec britského původu Michael Londesborough a Marek Mikulášek, oba známí z TV pořadu Lovci záhad. Videa budou volně dostupná online, mohou je využívat rodiče i učitelé, ať už v hodinách matematiky, přírodních věd, nebo třeba dějepisu a občanské výchovy.

Více na www.postopachvedy.cz.

Oldřich Jirsák (*1947)

Spolu se svým týmem jako první na světě sestavil stroj na průmyslovou výrobu nanovláken. Ta jsou tisíckrát tenčí než lidský vlas a používají se ve zdravotnictví i v průmyslu. Je autorem více než padesáti patentů. Vynalezl také technologie objemových textilií. za vývoj unikátního přístroje získal cenu invence v rámci soutěže Česká hlava.

Kurt Gödel (1906–1978)

Soustředil se na logiku a na teorii relativity, ale také na otázky ohledně času. Podařilo se mu dokázat dvě věty o neúplnosti, které znamenaly zásadní zlom v chápání matematiky. Jeho teorie jsou stejně významné jako ty Einsteinovy, s nímž se osobně stýkal.

Blanka Říhová (*1942)

Své bádání zaměřila na imunologii a výzkum léčiv pro léčení nádorových onemocnění. Kromě toho se věnuje genetice, experimentální onkologii, toxikologii a lékařské biochemii. Za svůj přínos vědě získala mnoho domácích i zahraničních ocenění.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button