Užitečná a snadná angličtina s opičáky

Text: Martin Drnek

Monkey English is useful and simple! Tak začínají všechna videa dvojice učitelů z Jihlavy. Ti svými videi publikovaných na youtube dokazují, že pedagogika dle modelu převrácené třídy není používaná jen v Americe, ale sedne i českým školám a žákům. 

Lukáš a Lukáš se rozhodli, že se nabourají svůj učitelský stereotyp a zkusí výuku angličtiny na své škole trochu jinak. Přesněji, že ji otočí vzhůru nohama. Model převrácené třídy, založený na krátkých výukových videích, zpopularizovala Khanova akademie se svými videi o matematice. Českými Khany a popularizátory modelu převrácené výuky, kdy si žáci pustí video s výkladem doma a ve škole dělají již jen úkoly a cvičení, se stala Jihlavská dvojice.

Síla všedních témat

Videa Monkey English natáčejí jejich autoři všude, kam mají přístup. K dispozici jsou tak videa např. o obsahu lednice, ale i o neobvyklých věcech jako je policejní auto, dílna s nářadím, nebo ze školního lyžařského zájezdu. Kamkoliv Lukáš a Lukáš jedou, berou s sebou kameru, natáčí vše co kolem sebe vidí a anglicky popisují. Zcela tak naplňují svůj slogan o jednoduchosti a užitnosti.

Žákům zprostředkovávají popis každodenních předmětů a situací, se kterými se bezprostředně setkávají denně při cestě do školy, na výletě, nebo třeba doma. O tom, že děti jejich videa baví, svědčí již tisíce unikátních zhlédnutí u většiny videí. To vše zdarma dostupné na internetu a nabité entuziasmem obou autorů.

Převrácená angličtina v Jihlavě

Lukáš Heřman svá videa přímo testuje na žácích při hodinách angličtiny. Jeho pojetí převrácené třídy již má vybudovaný řád. Každou neděli Lukášovo žáci naleznou na webu www.monkeyenglish.cz nové video. Pustit si ho mohou opakovaně. Mohou ho libovolně zastavovat, vracet se k vybraným pasážím. Každé nové slovíčko, které chce Lukáš své žáky naučit, je ve videu i napsáno. Úkolem žáků je si video pustit opsat si všechna potřebná slovíčka a doplnit k nim český překlad.

Ač je Monkey English useful and simple (užitečná a snadná) je pro případ neporozumění video doplněno o české titulky, které si žák může volitelně spustit. Odpadá tak obava, že děti odhadnou význam slova chybně z pouhého popisu. Na svém webu dodatečně Lukáš zpřístupní pro své žáky slovíčka z dané lekce ve slovním obláčku (inforgafice se všemi slovy k zapamatování).

Na zájem dětí si opičák Lukáš stěžovat nemůže. Každou hodinu proto může počítat s tím, že žáci přijdou do třídy připraveni a se znalostí nové slovní zásoby. Kouzlo celého projektu Monkey English je v jednoduché aplikaci tohoto modelu v jakékoliv třídě a jejich videa i přístup může využívat každý angličtinář v Česku.

Učí se s námi i rodiče

„První video jsem udělal vlastně náhodou a zájem o něj mě neuvěřitelně překvapil. Dnes už vím, že se na videa doma děti dívají i s rodiči.“ Lukáš Heřman poukazuje mimo jiné i na další velkou výhodu převrácené třídy. V praxi doma u jeho žáků odpadá otázka: co jste se ve škole nového učili. Rodiče mohou sami přímo sledovat, co si pro jejich děti tento týden učitel připravil, přímo jim pomoci a případně se i naučit, jak se anglicky řekne bruska na dřevo.

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button