Vejdi ven aneb prostor pro alternativní vzdělávání společnosti

Text: Štěpán Pudlák

Kdo někdy jezdí tramvají přes Holešovice, možná si všiml nově rekonstruované budovy bývalé továrny, která nese název Paralelní Polis. Dorazili jsme na slavnostní otevření a objednali si kávu v místní kavárně, ovšem když jsme chtěli zaplatit, zjistili jsme, že s korunami tady nepořídíme. Museli jsme si nejprve stáhnout do mobilu aplikaci a vyměnit koruny na tzv. bitcoiny, kterými se zde platí. Odchytli jsme proto dva ze zakladatelů Paralelní Polis Petra Žílku a Janka Radů, abychom zjistili, co to má všechno znamenat. 

Proč si u vás nemůžeme dát kafe nebo pivo za koruny?

Koruny si lze rozměnit na bitcoin v bitcoinovém bankomatu, pokud jimi návštěvník nedisponuje. Platby bitcoinem jsou podstatnou součástí konceptu, který je založen na různých způsobech, jak vyvolat zájem a následnou širokou diskusi nad tématem nových technologií a jejich uplatněním v organizaci společenských vztahů, politických problémů apod.  

V prvním patře otvíráte tzv. HUB, prostor, kde mohou lidé společně pracovat. Jak to funguje a proč by tam měl člověk pracovat? 

Paper HUB je sdílený pracovní prostor s veškerým zázemím pro plnohodnotný rozvoj vlastních projektů. Tvoří přirozenou součást konceptu Paralelní Polis – je otevřen lidem pracujícím na volné noze, startupům, studentům i těm, kteří mimo svou hlavní práci hledají místo pro realizaci svých dalších projektů. Je vhodný pro osoby se zvýšeným zájmem o nové technologie, umění, vědu, sdílení progresívních myšlenek, skupinu Ztohoven a podporu participace na projektu Paralelní Polis. Funguje na členském a tarifním principu, kde členství lze platit měsíčně v bitcoin a dovoluje za mnohem nižší náklady užívat plně vybavenou kancelář.

Jaké vzdělávací projekty v rámci Paralelní Polis ještě chystáte?

Základní představa o programu iniciovaném skupinou se blíží svému naplnění. Cílem je zajistit každodenní program, ale předpokládáme, že brzy začnou stále více přejímat iniciativu noví členové hacker space, Paper HUB nebo podporovatelé Paralelní Polis. V současnosti již běží týdenní 3D tiskové meetupy, bitcoin meetupy, Kino 43 od středy 19. 11., kávový cupping a hacker space meetup kombinovaný s komentáři k otázkám mezinárodní bezpečnosti ve čtvrtek nebo například pravidelné měsíční bitcoinové blešáky o sobotách. Chytáme také prezentace zajímavých zahraničních projektů a osobností. 

Součástí Paralelní Polis je i tzv. „hacker space“, kde budou sídlit hackeři. Nemá se tedy státní aparát obávat internetových útoků?

Ne, náš hacker space a jeho členové ctí zásady etického hackingu. 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button