Vzdělávejte se po svém

Text: Martin Drnek

Neboli škola není instituce, kterou by se nedalo obejít. Dále Stephens píše o své vlastní zkušenosti, kdy odmítl řídit se ve svém vzdělávání tím, co chce škola, a místo toho si svou vzdělávací cestu naplánoval sám.

V českých pohádkách chodí Hloupý Honza do světa, aby se něčemu přiučil. Na konci pohádky je z Hloupého Honzy zkušený, statečný muž, který má „pod kloboukem“. Dnes mladí lidé nechodí na zkušenou, navštěvují školu a po dětství v ní stráveném očekáváme, že na tom budou podobně jako Honza z pohádky.

Najdou se však jedinci, kterým podobný způsob získávání zkušeností a znalostí nevyhovuje. Mají pocit, že je škola zdržuje, že se učí věci, které nikdy nepoužijí, že učitelé jim vykládají o světě přímo za oknem, které však nikdy společně neotevřou. Jedním z nich byl i Dale Stephens, který o své životní zkušenosti napsal knihu Hacking your education. Ta nyní vychází v českém překladu pod názvem Vzdělávejte se po svém.

Kovář lepší kováříčka

Hlavní myšlenku knihy lze shrnout velice jednoduše. Podobá se českému přísloví „Proč chodit ke kovaříčkovi, když můžete jít přímo ke kováři“. Dale se snaží čtenáře přesvědčit, že nemá smysl ztrácet čas na vysoké škole, neboť vše co univerzity nabízejí, lze získat jednodušeji a přímo u zdroje. Pokud vás zajímá robotika, proč vám o ní má vykládat profesor, pokud můžete pomáhat např. nejlepšímu odborníkovi na robotiku přímo v jeho laboratoři? Možná si myslíte, že je něco takového nereálné! Životní zkušenost autora však ukazuje, že stačí trocha umírněné drzosti a odhodlání vzít odpovědnost za vlastních vzdělávání do vlastních rukou.

Dale vychází z jednouché premisy, se kterou má zkušenost valná část absolventů univerzit. Získaný diplom ztratil punc exkluzivity a zaměstnavatelé se dívají hlavně po zkušenostech. Čas, který každý student dle autora stráví na škole, lze využít efektivněji. Jde získat stejné znalosti a dovednosti, i potřebnou zkušenost a praxi. Tato útlá kniha je proto nejen zajímavá výpověď, ale hlavně také zjednodušený návod, jak se vymanit ze společenských konvencí o tom, co je to správné vzdělávání a najít si svou vlastní cestu. Slovy Stepnensona „hacknout vzdělávání“.

Jak obejít školu

V jednotlivých kapitolách se Dale věnuje různým stránkám individuálního vzdělávání. Radí jak si sestavit studijní plán, jak získat mentora (např. onoho odborníka na robotiku), jak získávat kontakty a vytvářet kolem sebe síť lidí, kteří vás mohou neustále inspirovat, učit a posouvat dále. Kniha je proložena skutečnými lidskými příběhy a tzv. „fintami dne“. Tyto různé rady jsou pak na knize snad to nejzajímavější. Pokud si některé čtenář vybere a začne je zkoušet sám na sobě, zjistí, že svět kolem není ta nedobytná pevnost, jak se na první pohled zdá. Existuje spousta zkratek a postraních dvířek, vedoucích cíli. Nevíte např. e-mail na někoho zajímavého, s kým byste se chtěli setkat. Dale vám poradí jak ho získat. Poradí vám i jak e-mail napsat, aby zaujal a dotyčný se s vámi setkal např. na 30 minut u kávy.

Když dojdete až na poslední stranu, je téměř nemožné, abyste nepocítili touhu se vydat na zkušenou jako Honza z pohádky. Svoboda učení, kterou Dale popisuje je strhující. Stačí jen odvaha vzít odpovědnost za své vzdělávání do svých rukou a vydat se objevovat svět. Toto čtení by mělo být snad povinné pro každého středoškoláka, který přemýšlí o tom, co bude po maturitě.


Pro rodiče:

Vzít vzdělávání do svých rukou mohou mladí lidé již na střední škole. Je možné s nimi probrat zápis do kuru MOOC (massive open on-line courses) např. na www.coursera.org. Seznámí se tak s kurzy nejlepších světových univerzit. Zjistí, co vyžaduje vysokoškolské studium. Kurz si mohou studenti vybrat sami, což je prvním krokem k tomu, aby začali rozhodovat o vlastním učení. Informace o knize jsou k dispozici na www.vzdelavejteseposvem.cz.

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button