Zajímavé aplikace pro zábavnou výuku

Připravil: Milan Hrabovský, ředitel divize vývoje Microsoftu v ČR

Jak vybrat správnou aplikaci pro děti. Co by měla umět a naopak co by ji nemělo chybět?

Milan Hrabovský, ředitel divize vývoje: „Dbejte na to, aby aplikace u dětí probouzely kreativitu, logiku, tvůrčí myšlení a nabídly prostor pro získání zpětné vazby. Měly by děti bavit, ale zábavnou formou je i něco naučit. Nebojte se angličtiny. Většina aplikací je napsána tak, aby i dítě, které neumí anglicky, pochopilo na základě obrázků, co má dělat. A o to přeci jde.“

Vývojáři dnes chrlí tisíce aplikací pro telefony, tablety … pro děti i dospělé a není úplně snadné si z nich vybrat. S cílem ulehčit vám výběr, přinášíme doporučení na top 20 zajímavých aplikací, které budou vaše děti bavit, ale něco je i naučí.

Adobe Photoshop Express
Zjednodušená verze světově nejznámějšího a nejpoužívanějšího profesionálního grafického programu, která snadno umožní i pokročilé grafické úpravy na tabletu. S obrázkem je možné provádět běžné operace, jako je oříznutí, úprava kontrastu či vyvážení bílé, aplikování působivých grafických barevných filtrů či provedení automatické opravy. Upravené obrázky je možné snadno porovnávat s originálem, v případě zájmu sdílet na Facebook.

Anatomy Atlas
Anatomy atlas nabízí možnost podívat se na jakoukoliv část lidského těla počínaje svalovou soustavou, kostrou, nervovým systémem apod. Obsah aplikace je v angličtině, ale vzhledem ke kvalitně provedeným ilustracím si své místo najde i v nejedné české škole či domácnosti.

Asparion Periodická tabulka
Jedna z několika desítek periodických tabulek, která se od ostatních liší zejména přehledným grafickým zpracováním či množstvím poskytnutých informací. Po klepnutí na jakýkoliv prvek se zobrazí jeho základní informace doplněné o grafické piktogramy znázorňující další vlastnosti tohoto prvku a v případě zájmu i další informace o jeho objeviteli, bodu tání, tepelné vodivosti a podobně.

Cestování
Využijte při hodinách zeměpisu nebo angličtiny možnosti cestování po celém světě. Přináší možnost virtuální návštěvy tisíců měst, přičemž u každého z nich je možné se podívat na zajímavé obrázky, mapy, měnový kurz, počasí a panoramatické prohlídky. To vše v integrované podobě „pod jednou střechou“ a ještě s možností dotykové ovládání. Perličkou je pak velice efektní prohlížení panoramatických pohledů.

Corinth Classroom B
Komplexní výuková aplikace pro přírodopis z dílny známých českých inovátorů, společnosti Corinth. Nabízí úžasné 3D animace a přehledné vysvětlení jednotlivých částí například živočišné buňky, těla savce nebo lidského těla. Velkou přidanou hodnotou je propojení s aplikacemi Microsoft Office. Připraví-li si učitel nebo žák PowerPointovou prezentaci, která je přímo propojená s interaktivními 3D modely a obsahem této aplikace, oživí jimi nejen svou prezentaci, ale celou výuku.

Corinth Micro Engines
Tato aplikace umožní skutečně porozumět principu fungování motorů, a to od těch nejstarších na parní pohon. U vybraných typů motorů je možné zobrazovat jejich 3D modely, animovat jejich práci, aktivovat grafické zvýraznění jednotlivých částí a pochopitelně se o těchto částech dočíst i podrobné informace. Součástí je i možnost podívat se na skladbu motorů, měnit rychlost jejich práce v rámci animace a mnoho dalšího.

Corinth Micro Plant
Velmi kvalitní vzdělávací aplikace, díky které je možné si prohlídnout rostlinnou část přírody ve formě pohledu na celý strom a jeho části až po jednotlivé rostlinné buňky. Zejména na dotykových zařízeních je pak přibližování a oddalování pomocí prstů velice efektní. V každé úrovni přiblížení je možné si zvýraznit jednotlivé části stromu, listu či buňky a především si zobrazit jejich 3D modely a podívat se na detailní grafické zpracování. Samozřejmostí jsou i textové popisky jednotlivých částí, což z této aplikace dělá opravdu mocný nástroj na pochopení dané látky.

„Dbejte na to, aby aplikace u dětí probouzely kreativitu, logiku, tvůrčí myšlení a nabídly prostor pro získání zpětné vazby. Měly by děti bavit, ale zábavnou formou je i něco naučit. Nebojte se angličtiny. Většina aplikací je napsána tak, aby i dítě, které neumí anglicky, pochopilo na základě obrázků, co má dělat. A o to přeci jde.“

Create Book
Díky jednoduchému a intuitivnímu uživatelskému rozhraní této aplikace si každý učitel nebo žák může velmi snadno a rychle vytvořit vlastní digitální knihu. Do e-učebnice lze vkládat různé interaktivní objekty a sdílet je s vybranými uživateli.

Fresh Paint
Malování dotykem pro začátečníky i nadané malíře.  Tato aplikace přináší dětem možnost začít ze zcela prázdného plátna a nechat tak plně vyniknout vlastní dovednosti. Druhou možností je pak využití obrazu z webkamery či libovolného obrázku a jeho následná úprava. Nabídka samotných nástrojů a podkladových materiálů je opravdu pestrá, můžete si vybrat z několika typů štětců, hrotů, pastelek a fixek a pro nejmenší tu jsou připraveny rozkreslené obrázky pro dokončení.

GeoGebra
GeoGebra je mezi učiteli matematiky jednou z nejznámějších a nejrozšířenějších aplikací, která umožňuje kreslit nespočet geometrických tvarů, vykreslovat grafy funkcí, provádět výpočty derivací, integrálů či běžných rovnic a mnoho dalšího.

iMath
Velice pěkně graficky i pedagogicky zpracovaná aplikace pro výuku matematiky, která zábavnou formou a různými metodami cvičení a výuky umožní procvičovat mnoho typů matematických operací. Jako formu procvičování je možné si vybrat z klasického počítání, matematické sudoku, početních karet či matematických závodů aut. Výhodou je možnost kombinace různých typů otázek, jejich obtížnosti či látky společně s formou procvičování do výsledného testovacího modulu.

Interaktivní prvouka
Česká aplikace, která vám pomůže naučit se (či vyučovat) dvě základní témata – orientaci v čase a poznávání přírody. Při výuce času se děti naučí rozpoznávat čas na analogových hodinách včetně možnosti zadávání vlastního času a pohybu hodinových ručiček, ale mohou si vyzkoušet I řadu interaktivních testů, ve kterých na základě obrázku rozhodují, do kterého ročního období nebo části dne obrázek patří. V rámci rozpoznávání přírody se pak děti naučí rozpoznávat stromy, rostliny a živočichy.

Khanova algebra
Koncept výuky matematiky (ale i dalších oblastí vzdělávání) pomocí názorných a přesto snadno pochopitelných videoukázek. Výuková videa je možné využít jako podpůrný materiál pro výuku vybraných témat nebo jako doplňující zdroj pro samostudium či učení dle konceptu “Převrácená třída”.

Klasická angličtina
Aplikace, která své uživatele díky novým metodám výuky jazyků naučí opravdu anglicky. Je určena pro začátečníky i pokročilé, naučí vás mluvit se správnou výslovností a hlavně vás donutí v angličtině rovnou i myslet.

Math for kids!
Snadno pochopitelná aplikace s možností procvičování základních matematických operací s volbou obtížnosti, zpracovaná do velice působivého grafického kabátku. Po spuštění a výběru obtížnosti se zobrazí příklad, kde v dolní části probíhá odpočet času a celkový počet bodů. Žák má celkem tři chybné pokusy, za každý správně zodpovězený příklad se přičítají body, takže učitel má pak okamžitý přehled a srovnání v rámci třídy.

Know Your Body – Tato anglicky psaná aplikace vás provede představením jednotlivých částí lidského těla. U každé vybrané kategorie máte k dispozici příslušné podkategorie včetně popisků, obrázků a videa. Pokud tedy hledáte nějakou doplňkovou aplikaci např. pro výuku biologie apod., pak zkuste právě tuto.

OneNote
Bezplatná verze klasické aplikace Microsoft Office OneNote, jež je ke stažení ve Windows Store, nabízí například možnost práce s poznámkovými bloky či zobrazení více aplikací na jedné obrazovce. Díky snadnému přichycení k okraji obrazovky je okamžitá tvorba poznámek více než snadná.

Převody jednotek
S touto aplikací už nikdy nebudete muset zdlouhavě listovat ve fyzikálních tabulkách. Umí se bez problému přizpůsobit režimu více aplikací na jedné obrazovce, díky čemuž můžete pracovat na jiném projektu a zároveň mít rychle k dispozici převaděč jednotek. Aplikace je doporučená zejména pro práci s tablety a dotykovými tabulemi.

sCool math
Aplikace od českých tvůrců, která umožňuje zábavnou formou procvičovat matematiku. Na začátku si můžete vybrat, jaké matematické operace chcete procvičovat, v jakém rozsahu a v jaké formě zadávání, a následně jen stačí odpovídat. Výhodou je poměrně podrobné statistické zpracování výsledků umožňující přehled o tom, jak byly děti úspěšné a jaké příklady procvičily.

Vynásobte svět
Další z řady matematických aplikací, která ale nabízí něco více, než prosté zadávání výsledku příkladu. Aplikace zobrazí příklad a možné odpovědi ve formě matice různých výsledků. Úkolem žáka je pak pochopitelně najít správný výsledek. Mimo to se ale postupně odkrývá obrázek na pozadí, na kterém jsou zobrazena různá místa z celého světa, proto také ten na první pohled netradiční název Vynásobte svět.

World National Flags
Zajímavá aplikace se zajímavě zpracovaným přehledem všech států světa. U jednotlivých zemí jsou uvedené vlajky, informace o hlavním městě a pozice na mapě. Součástí je i soutěžní kvíz pro ověření znalostí.

Připraveno ve spolupráci s vývojovým oddělením Microsoft

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button