Žijí spolu v jednom domě

Text: Markéta Adámková

Ve Zbraslavi se podařilo vybudovat denní centrum, které nabízí soužití starých, malých a dospělých. Schází se zde lidé různých věkových kategorií, jež spojuje nejen potřeba odborné péče a pomoci, ale i potřeba někam patřit. 

Projekty mezigeneračního soužití v ČR jsou zatím velmi ojedinělé. První rok existence centra Julie nám ukazuje, že takové soužití funguje zcela přirozeně a má velmi pozitivní a motivační vliv na všechny zapojené generace. V Julii si umí společně užít každý den bez ohledu na to, kolik je jim let a s jakým problémem v životě bojují. Přesvědčit se můžete na fotografiích plných smíchu, radosti a optimismu či ještě lépe při osobní návštěvě.

Denní stacionář Julie

To je jednoduše řečeno místo, kam senior ráno dorazí (sám či s dopomocí) a kde stráví dopoledne nebo celý den tak, jak odpovídá jeho potřebám a možnostem. Pokud je soběstačný a přichází jen proto, že se cítí osamělý a chce mít smysluplnou náplň dne, zapojí se do různých aktivit jako je trénink paměti, rehabilitační cvičení, práce na počítači či „čaj o páté“ se známou osobností. Pokud již sám vše nezvládne, pomohou mu pečovatelé se sebeobsluhou, hygienou, stravováním a jinými běžnými činnostmi. Důležité je, že se necítí odložen. Pracuje zde především na sobě, na tom, aby jeho dny byly smysluplné a plnohodnotné. Je jen na něm, kolik dnů chce trávit ve společnosti, zda mu stačí osvěžení jednou týdně nebo dochází každý den a o víkendu odpočívá.

A školka Julinka?

Ta do poklidně plynoucích dnů dědečků a babiček přináší špetku smíchu, hravosti a radosti. Ačkoliv mají děti ze školky i senioři své oddělené prostory, scházejí se každý den alespoň na krátký čas v přízemí vily, aby si společně zazpívali, zatancovali nebo si něco dobrého upekli. Kdo chce strávit s dětmi více času, má možnost potkávat se s nimi a bavit se při stolních hrách, společném vyrábění či práci na zahradě.

Centrum Julie je zároveň odborným zařízením poskytujícím svým klientům logopedickou péči. Otevírá dveře každému, kdo má problémy s komunikací ať již kvůli vývojovým poruchám, úrazům či cévním mozkovým příhodám. Nejedná se jen o řečovou terapii, ale i o celkový rozvoj a rehabilitaci.

Podařilo se zde vybudovat místo, kde mohou senioři i dospělí (ti, kteří jsou z důvodu narušené komunikace dočasně vyřazeni z aktivního života) důstojně a smysluplně trávit své dny a kde se děti učí přirozenosti stárnutí, respektu a toleranci. V době, kdy se stále více hovoří o stárnoucí populaci a nutnosti pozitivního stárnutí a mezigenerační spolupráce, je Julie jednou z prvních vlaštovek, která ukazuje, že něco podobného může v naší zemi fungovat.

Julie – mezigenerační centrum Zbraslav – www.vjednomdome.cz


Maminka Veronika o školce Julince

Jsem maminka Huberta, který měl v předchozí školce problémy se začleněním se do kolektivu a nezapojoval se ani do aktivit. Navštívili jsme tedy několik zařízení a Julinka byla naše bezkonkurenčně první volba. Hubíkovi se tu líbí, dělá velké pokroky, veškerý personál je neuvěřitelně pozitivně naladěný. Na Hubíkovi je vidět i zlepšení vztahu ke starým lidem – Hubík má dvě prababičky okolo 90 let ve špatném zdravotním stavu – dříve se jich spíše bál, nyní s nimi k jejich velké radosti více komunikuje. Prostředí je krásné, děti se vyřádí i na zahradě. Pro mě je to výborná volba a pevně doufám, že budeme mít stejně šťastnou ruku i při výběru školy.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button