Skauting v tekutých časech

O fenoménu skautského hnutí, které se zrodilo před sto lety a v současnosti opět zažívá překotný rozvoj. V čem byla společnost před sto lety jiná a jak je možné, že koncept výchovy starý sto let může oslovovat i společnost dnešní?

Skauting – inspirativní a výchovný koncept, který funguje už více jak 100 let. V čase, kdy mluvíme o krizi školství a o tom, že nejsme schopni děti připravovat na svět, který se mění, vyrostla organizace Junák – český skaut o 15 000 členů.

Co je na skautingu tak nadčasové? Na jakých principech je skauting založen a co může mladým lidem nejen v oblasti vzdělávání nabídnout?

Tři základní principy skautingu: 
– naučit se učit
– dávat opravdové věci na první místo
– umět se v dnešním světě pro něco skutečně rozhodnout


Miloš Říha je sociolog a ředitel Skautského institutu. Je spoluautorem projektu Skautské století, který se zabývá kontinuitou skautingu u nás. V rámci projektu jsou zaznamenávány, zpracovávány a publikovány výpovědi těch, kdo se v životě potkali se skautingem napříč všemi generacemi. V letech 2007-2009 řídil firmu ProstorPlus.EU, která se zabývala strategickým plánováním ve veřejné správě a participativními přístupy při rozhodování o veřejném prostoru. V roce 2011 mu v nakladatelství TDC vyšla kniha poezie s názvem Duše skladem. Jeho skautská přezdívka je Šípek.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button