5 unikátních míst na čtení v Praze

Existuje něco příjemnějšího než si v chladném počasí najít útulné prostory a ponořit se do stránek oblíbené knížky? Přečtěte si pět tipů na místa, která byste měli v Praze spolu s knížkou rozhodně navštívit. Ačkoliv se může zdát, že v Praze se příhodné místo na čtení nachází na každém rohu, bohužel ne vždy se na první pokus poštěstí najít takové prostory, které by nerušenou četbu umožňovaly. Vyplatí se vsadit na jistotu. Když se navíc rozhodnete svoji lásku pro literaturu spojit s dalšími příjemnými maličkostmi, budete nadšení z toho, jak krásná místa naše hlavní město nabízí. Takže – kam se za pravým literárním zážitkem vydat?

Pro ty, kteří plavou proti proudu

… je tu Paralelní Polis. Pravděpodobně byste již do samotné kavárny měli přijít s alternativní četbou, jinak nezapadnete. Celý koncept Paralelního Polis, jak již název vypovídá, je totiž založen na alternativním přístupu. V podniku se neplatí penězi, ale bitcoiny, které si po vstupu nahrajete na kartu. (Na směnu je potřeba mít s sebou peněžní hotovost v bankovkách.) Odměnou za zvládnutí prvního kroku vám bude tiché prostředí, hezký interiér, jehož velká část je „hipstersky“ vybavena voštinovým nábytkem, v nabídce je i skvělá káva a výběr z netradičních piv. Společnost vám pravděpodobně bude dělat pár mladých volnomyšlenkářů s MacBooky, jak už to v alternativnějších kavárnách chodí.

 

Pro zajímavost: Celý koncept projektu „Paralelní Polis“ je postaven na myšlence „state free“, což znamená, že komplex funguje bez jakýchkoliv zásahů státu. Hlavními idejemi jsou decentralizace, technologie a kryptoanarchie. Designovou kavárnou to však zdaleka nekončí. Ve stejné budově naleznete také tzv. „Paper Hub“ (coworkingový openspace, který vyvolává dojem, že je celý z kartonu), multifunkční sál a zasedací místnost.

Pro zapálené germanisty

… je tu knihovna v Goethe-Institutu. Ta se po rekonstrukci znovuotevřela teprve na podzim minulého roku. A rozhodně stojí za návštěvu. Předesílám – není třeba si dělat obavy, do prostor vás vpustí i bez znalosti němčiny. Avšak pokud německy umíte, určitě oceníte široký výběr z německy psaných knih, časopisů a filmů na DVD. Nově zařízená knihovna je svou útulností a vznešeností skvělým místem, kde se v tichu můžete ponořit do své knížky. A nezáleží na tom, jestli do české nebo německé.

Goethe-Institut v Praze

Pro milovníky historie a krásných prostor

… je tu Národní knihovna v Klementinu. Možná Klementinum dennodenně míjíte na své cestě do práce, ale pokud jste ještě nenavštívili jeho interiéry, myslím, že je na čase. V hlavní studovně v období vysokoškolských zkoušek pravděpodobně potkáte mnoho studentů skloněných nad skripty, ovšem o to více vás místo bude fascinovat. V regálech vedoucích okolo studovny si stačí vybrat knížku dle vašeho vlastního vkusu, případně si otevřít svou vlastní a usadit se u jednoho ze stolků. Zaručuji, že se rázem ocitnete v úplně jiném století. Dýchne na vás atmosféra starých knih, vědeckého bádání a poznání.

Považuji však za důležité upozornit na jednorázový vstup v ceně deseti korun. Pokud byste Klementinum chtěli navštěvovat častěji, vyplatí se registrace. U vchodu je také z bezpečnostních důvodů nutné odložit kabát a případná větší zavazadla.

Pro nadšené angličtináře

… je tu Globe Bookstore and Cafe. Shoda jmen se světoznámým divadlem v Londýně není náhodná. Právě toto místo je totiž pro milovníky anglického jazyka a anglické rodilé mluvčí jako stvořené. Po vstupu se ocitnete v knihkupectví s anglicky psanou literaturou a (jen) anglicky mluvící obsluhou, v levé části a také vzadu si pak u četby budete moci vychutnat kávu, nebo si dokonce dát oběd a večeři. Pokud však na své čtení potřebujete naprosté ticho, doporučila bych si sednout v části kavárny blíže ke vchodu či přímo v sekci knihkupectví. V zadní části totiž hrozí, že přes všudypřítomnou anglickou konverzaci ostatních návštěvníků kavárny/baru se na svou knížku nebudete moci soustředit.

Pro milovníky industriálního designu

… je tu nově otevřený komplex s názvem Vnitroblock. Pokud jste do kavárny ještě nezavítali, pravděpodobně její vchod přehlédnete, stejně jako já. I s Google Maps. Na Vnitroblock vás totiž upozorní jen pár docela nenápadných cedulek na vratech. Za nimi na vás ale čeká prostorná kavárna s retro křesly, obchod se stylovým designovým oblečením a hlavně ojedinělá atmosféra industriálního prostoru podkreslená dobrou hudbou. Kvůli hudbě doporučuji usadit se v zadní části kavárny, dále od reproduktorů. Ačkoliv četba knížek je plně off-line záležitost, bylo by fér upozornit na prozatímní absenci Wifi. O to více vám ale okolní svět dovolí soustředit se na příběh ve vaší knížce. A to za to rozhodně stojí.

Pro zajímavost: Vnitroblock pochází z dílny autorů, pod jejichž rukama již prošly projekty jako „Radlická – kulturní sportovna“ nebo velice oblíbená „Kavárna co hledá jméno“. Sami autoři označují Vnitroblock za multifunkční prostory, ve kterých si své najdou jak kavárenští povaleči, jedlíci, tanečníci (nachází se tu malé taneční studio), tak milovníci designového oblečení a mnozí další. Součástí Vnitroblocku je dokonce i minikino.

Jedinečných míst, kam se s knížkou v Praze vydat, máme očividně celou řádku. Stačí si jen najít pro nás samotné chvilku, kterou budeme ochotni čtení věnovat. Březen, jakožto „měsíc čtenářů“, je pro takovou aktivitu jako stvořený. Přidáte se?

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button