Británie investuje do výuky čínštiny, považuje ji za důležitý jazyk pro konkurenceschopnost

Školy ve Velké Británii čím dál tím častěji zařazují, ať již jako povinný či volitelný předmět, mezi vyučované jazyky standardní čínštinu, tedy mandarínštinu. Aktuálně běžící program, který podporuje a financuje britské ministerstvo školství, si dává za cíl, aby 5 000 středoškoláků mluvilo do roku 2020 plynně čínsky. Žáci v rámci programu absolvují velmi intenzivní výuku sestávající z průměrně osmi hodin čínštiny týdně, z toho čtyři lekce v rámci výuky ve škole, další hodiny pak mimo školu formou samostudia.

„Mandarínština je v globální ekonomice důležitý jazyk. Jsem rád, že tento program se dále rozšiřuje a umožňuje dalším žákům studovat mandarínštinu na vysoké úrovni. Žákům to dá velkou výhodu a šanci uspět v globálním trhu práce. Je to zvlášť důležité, když se chystáme opustit Evropskou unii,“ vysvětuje poslanec konzervativců Nick Gibb zodpovědný za školství, proč považuje výuku čínštiny za důležitou.

Ministerstvo program financuje státním školám, které se mohou samy hlásit od minulého školního roku. Zatím se zapojilo 14 škol (a z nich 400 žáků) v loňském roce a dalších 23 škol letos, což vzhledem k počtu státních škol v Británii a k deklarovanému cíli projektu, není mnoho. University College London, která je partnerem projektu, píše na svých stránkách, že průměrná úspěšnost žáků v kontrolních testech je 80 %.

Kromě tohoto programu má britské ministerstvo školství v plánu zaškolit co nejvíce rodilých mluvčích jako nové učitele čínštiny a posílat žáky na studijní pobyty do Číny. Mandarínština je jazyk, kterým mluví nejvíce lidí na světě, hlavně v Čínské lidové republice a v Čínské republice na ostrově Tchaj-wan.

Zdroj
UCL IOE

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button