Diverzita studentů v Oxfordu? Rozhodně neodpovídá skladbě britské společnosti

Běloši a zbohatlíci? Jaký typ studentů je většinou přijat ke studiu na jedné z nejprestižnějších univerzit světa.

Na univerzitě, na které studovalo mnoho významných (nejen britských) osobností, jako Margaret Thatcher, Tony Blair, David Cameron nebo Theresa May, příliš dominují bělošští studenti, jež byli vzděláváni soukromě a pocházejí z jihovýchodu Velké Británie. Závěry, které vycházejí z nedávno vydaného reportu, jsou alarmující a zdaleka neodpovídají očekávání, která jsou na Oxford kladena.

Zpráva pojednávající o skladbě oxfordských studentů zahrnuje informace o jejich etnickém a náboženském původu a typu školy, ze kterého na univerzitu přicházejí.

V minulém roce britský politik David Lammy univerzitu obvinil ze „sociálního apartheidu“. Dle jeho slov se na univerzitě mnoho nezměnilo. Oxford je podle něj stále školou pro vyšší třídu zbohatlých bělošských studentů pocházejících z jihu.

„V britské populaci navštěvuje placené soukromé školy 7 % žáků. Výzkumy ovšem ukázaly, že do soukromé školy chodilo 42 % současných oxfordských studentů.“

Minulý rok bylo z 19 938 zájemců na Oxford přijato 3 270 nových studentů. Z nich se pouze 1,9 % označilo za černošské Brity (v roce 2013 to však bylo jen 1,1 %), černošští Britové přitom v britské společnosti zastupují přibližně 3 %. Celkově se k černošské a minoritní etnické skupině přihlásilo 17,9 % studentů (13,9 % v roce 2013).

Nová data také ukazují nesrovnalosti mezi jednotlivými oxfordskými fakultami. Například 8 z 29 fakult, tedy více než jedna ze čtyř, přijalo v období mezi lety 2015 až 2017 méně než tři černošské studenty.

Soukromé střední školy? Navštěvovala je skoro polovina studentů

Ukázalo se, že i zájemci hlásící se na Oxford z placených soukromých středních škol, zastupují velkou část současných studentů. Zatímco v britské populaci jen 7 % žáků navštěvuje takový typ školy, na Oxfordu zastupují celých 42 % současných studentů. Více než polovina studentů přijatých v posledních třech letech pochází z Londýna a z jihovýchodu Velké Británie.

„Oxford reprezentuje socio-ekonomické, etnické a náboženské nerovnosti, které existují v britské společnosti,“ vyjádřila se Louise Richardson z Oxfordské univerzity. „Situace se mění poměrně rychle, pokud vezmeme v potaz instituci takového stáří a postavení, ovšem příliš pomalu s ohledem na očekávání veřejnosti.“

 

Zdroj
washingtonpost.com

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button