Strašák jménem státní přijímací zkouška

Stojíte právě před rozhodnutím, na kterou střední školu své dítě přihlásit? Možná se na společné představě se svým potomkem nedohodnete hned, ale budete muset probírat své a jeho představy opakovaně. Abyste nemuseli tápat, shrnuli jsme pro vás základní informace a přidali pár tipů, jak v přípravě nic nepodcenit.

I když je do přijímacích zkoušek zdánlivě spousta času, vyplatí se volbou školy a sestavením přípravného plánu zabývat už na podzim. Během září se děti i rodiče rozkoukali v novém školním roce a všichni jsme se definitivně rozloučili s letní prázdninovou atmosférou. Vyrovnat se s koncem volna a znovu si navyknout na ranní vstávání do školy, to chvilku trvá. Když už má celá rodina rytmus školního roku opět zažitý, je ten pravý čas začít přemýšlet nad tím, jaká střední škola pro naše dítě bude ta nejlepší.

Jak vybírat?

Ta nejlepší nemusí být vždy ideální. Vysoké nároky na pozornost a disciplínu nebo soutěživé prostředí elitní školy mohou méně cílevědomé děti odradit a jejich zájem o vlastní rozvoj v cuku letu zmizí. Naopak děti, které jsou hladové po informacích a pravidla jim při studiu pomáhají, budou jako ryby ve vodě na předních českých gymnáziích. Jaké prostředí je to pravé zrovna pro vašeho potomka, můžete probrat s dětským psychologem. Nebo dát na vlastní instinkt a zajímat se o možnosti ve vašem okolí ještě před přijímacími zkouškami. Filtrovat školy podle kraje, zřizovatele nebo formy ukončení studia můžete zde. Žebříček nejžádanějších škol, tedy těch, které musely odmítnout nejvíce uchazečů, přinesly minulý rok Lidové noviny a jejich pořadí se nebude moc lišit ani letos. Osm nejzajímavějších středních škol pak vybral časopis Forbes společně s Bohumilem Kartousem z organizace EDUin. Dát můžete i na zkušenosti současných studentů a absolventů školy nebo na dojem z dnů otevřených dveří jednotlivých škol. 

Zdroj: pixabay.com

Jakmile máte vybráno, zjistěte si, jaká jsou kritéria přijetí. Doby, kdy školy sestavovaly přijímací testy kompletně samy, jsou pryč. Od loňského roku jsou státní přijímací zkoušky na střední školy organizovány Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy skrze jeho agenturu CERMAT. Každý uchazeč o studium na střední škole zakončené maturitní zkouškou tak musí absolvovat didaktický test z českého jazyka a matematiky. Tato povinnost se týká všech uchazečů o čtyřleté, šestileté i osmileté studijní obory a je povinná pro maturitní obory bez talentové zkoušky, obory nástavbového studia a pro sportovní gymnázia. Samy školy nemohou zasahovat do obsahu státní přijímací zkoušky, ale mohou přijímací řízení doplnit o další část (např. ve formě testu všeobecných předpokladů nebo ústního pohovoru) či zohlednit studijní výsledky, jazykové certifikáty nebo umístění ve znalostních soutěžích a olympiádách. Uchazeči mohou podat přihlášku až na dvě střední školy, přičemž je jim umožněno konat jednotnou zkoušku na každé z těchto škol. Do výsledku přijímacího řízení se zohledňuje pouze lepší výsledek z prvního či druhého termínu příslušného testu.

Co je obsahem státní přijímací zkoušky?

Test z českého jazyka a test z matematiky. V minulém roce vypadaly zkoušky následovně:

– Testy obsahovaly asi 50 % uzavřených úloh (s výběrem z možností, přiřazovací, uspořádací a úlohy typu ano/ne) a asi 50 % otevřených úloh (s doplňováním odpovědi). 

– V matematice se u některých úloh hodnotil i postup řešení.

– U testu z českého jazyka byl časový limit 60 minut a u testu z matematiky 70 minut.

– Uchazeči své odpovědi vyplňovali do záznamového archu.

– Didaktickému testu od společnosti CERMAT musel dát ředitel školy váhu v celkovém přijímacím řízení minimálně 60 %, v případě sportovních gymnázií nejméně 40 %.

Termíny státních přijímacích zkoušek

První řádný termín – čtyřleté obory 12. dubna 2019
První řádný termín – šestileté a osmileté obory 16. dubna 2019
Druhý řádný termín – čtyřleté obory 15. dubna 2019
Druhý řádný termín – šestileté a osmileté obory 17. dubna 2019
První náhradní termín 13. května 2019
Druhý náhradní termín 14. května 2019

5 tipů, jak se připravit

Přijímací zkoušky na střední školu mohou hrát osudovou roli v životě našeho dítěte a rozhodnutí o přijetí či nepřijetí může ovlivnit jeho sebevědomí už napořád. Než začnete propadat panice, zamyslete se společně nad tím, jak se na zkoušky připravit co nejlépe.

1. Vytvořte si vlastní studijní plán

Začněte už na podzim a informace si dávkujte po malých porcích. Nedostanete se do stresu, jaký zažívají ti, kteří nechají přípravu až na jarní měsíce. Zjistěte už nyní, jak na tom jste, a nejtěžší úlohy si procvičujte beze spěchu až do zkoušek.

2. Spojte síly se spolužáky

Učit se můžete i ve skupině. S kamarády věnujte čas vzájemnému zkoušení. Srovnání znalostí vám dá skvělou zpětnou vazbu.

3. Přijímačky nanečisto

Zkusit si atmosféru testování v klidu, když ještě o nic nejde, pomáhá hlavně trémistům přijímačky nanečisto. Od roku 2000 pořádá přijímačky nanečisto například společnost Scio. Letos proběhnou ve třech termínech v 17 městech republiky. Více informací zde.

4. Přípravné kurzy

Přípravné kurzy nabízejí i jednotlivé školy. Obvykle se zaměřují v první řadě na matematiku, která tradičně působí problémy největšímu počtu uchazečů.

5. Měsíční porce přípravy pro páťáky

Páťákům připravuje společnost Scio měsíční porce přípravy na státní přijímací zkoušky, které zasílá poštou domů společně s motivačními samolepkami a kalendářem. Celý běh je plánován na čtyři měsíce a doplnit ho můžete testem nanečisto, prezenčními přípravnými kurzy a online kurzy. 

Připraveným štěstí přeje

Najít školu, se kterou souzní dítě i rodiče, je už samo o sobě půlkou úspěchu. Nabídka se rok od roku rozšiřuje a zorientovat se v ní není lehké. Pestrost nabídky škol dává naději, že se nám povede najít takovou, do které se náš potomek bude těšit, bude se v ní rozvíjet a od vzdělávání ho neodradí. Zvládnout přijímací zkoušky v napjaté atmosféře, která je provází, může být náročné. Věříme, že připraveným u zkoušek štěstí přeje, tak dlouho neotálejte a myslete na trénink už během podzimu!

Zdroj
CermatSCIO

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button