Kdy dítěti koupit první mobilní telefon?

Rozhodnutí nesouvisí tolik s věkem dítěte jako spíše se základními vědomostmi o zodpovědném používání, tvrdí experti.

Podle psycholožky Catherine Steiner-Adair by se rodiče měli tázat sami sebe, zda je jejich dítě připraveno získat „přístup do světa dospělých“, a také, jestli si je dostatečně vědomo rizik, která tento svět přináší. Je důležité dítě s digitálním světem seznámit. Pokud se tak nestalo, s klidem vyčkejte s předáním mobilního telefonu ještě rok. Které faktory byste před pořízením této digitální hračky pro své dítě měli vzít v potaz?

Reflektujte své rodinné hodnoty

Co je pro vaši rodinu opravdu důležité? Vyžadujete společné večeře, při nichž není dovoleno mobil nebo jinou elektroniku používat? Záleží vám na rozvíjení empatie a vlídnosti? „Záleží na kvalitě a typu dětství, jaké chcete svému potomku dopřát,“ tvrdí Steiner-Adair. Zeptejte se svého dítěte, jak s technologiemi zacházejí učitelé ve škole, spolužáci nebo kamarádi. Zjistěte, jaký vztah k digitálnímu světu má. Některé děti nemusejí nutně projevovat zájem o technologie, protože mají mnoho jiných koníčků, umějí se zabavit odlišným způsobem.

Začněte včas

Předání prvního mobilního telefonu můžete proměnit v příležitost, při které se vaše dítě něco nového naučí. Mobilní telefon můžete využít pro různé vzdělávací aplikace nebo třeba na učení jazyků. Digitální technologie vyžadují jiný druh gramotnosti, kterou se nadcházející generace bude muset stejně jednoho dne naučit.

Prozkoumejte dostupné možnosti

Dnes již existují technologie, které jsou určeny přímo pro děti. Některé telefony umožňují posílat zprávy jen rodičům a několika povoleným kamarádům, podobně i aplikace musejí projít určitým filtrem a přístup k internetu je zcela zakázán, nebo je aspoň omezen.

 Důležité otázky k promyšlení: Kdo bude platit účty za telefon? Kdo všechno bude znát hesla? Kdo bude mobil vlastnit? Když dojde ke ztrátě nebo k poničení, co bude následovat? Kdy bude používání povoleno a kdy naopak zakázáno?

Buďte důvtipní

Mnoho činností, které nám smartphone umožňuje, můžeme dělat i na jiných zařízeních – na tabletech, čtečkách knih nebo počítačích. Možná zatím ani neexistuje důvod kupovat nové zařízení. Stále byste však s potomkem měli hovořit o zodpovědném chování a rizicích, která s technologiemi souvisí.

Pravidla používání vymýšlejte společně

… a to ještě předtím, než se mobil dostane do rukou vašeho dítěte. Je také dobré počítat s tím, že každé dítě interaguje s technologiemi jiným způsobem – i v případě, že se jedná o sourozence.

Jděte příkladem

„Nezáleží jen na okamžiku, kdy dítěti koupíte jeho první mobilní telefon, ale na všech letech, která tomuto momentu předcházela,“ připomíná Kerry Gallagher, specialistka na učení se s digitálními technologiemi. Jaký vztah k technologiím máte vy, silně ovlivní to, jak k nim bude přistupovat váš potomek. A věřte, všímá si vašeho chování, i když máte mobil v ruce v posteli těsně před usnutím.

Ani poté, co dítěti první mobil svěříte, rodičovská zodpovědnost nekončí. Sledujte, jak se vztah dítěte k jeho novému majetku mění, a mluvte s ním o tom. Buďte připraveni na to, že pravidla užívání se pravděpodobně budou vyvíjet.

Původní článek byl publikován na webu gse.harvard.edu, autorem je Jill Anderson.

Zdroj
gse.harvard.edu

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button