Obrazovek před dětmi se není třeba bát, uklidňuje rodiče BBC

„Existuje jen málo důkazů o tom, že používání obrazovky je samo o sobě pro děti škodlivé,“ prohlašují podle BBC News Online přední pediatři. Byli jsme tedy v posledních letech v kontrole dětí před monitory až příliš úzkostní?

Digitální svět je pro děti přirozený

Dnešní děti nepohlcuje jen pohádkový svět příběhů z televizní obrazovky. O jejich pozornost se dělí s počítači, tablety a mobilními telefony. Téma výchovy v digitální době prostupuje všechny diskuse zaměřené na volný čas, vzdělávání a moderní pomůcky. Nechybělo ani na loňské konferenci Perpetuum. Oproti většině veřejných diskusí, které nás straší obrazovkami jako nepřáteli rozvoje dětské mysli, uklidňoval Jan Kršňák přítomné rodiče na konferenci svým vlastním pohledem na věc – tedy, že digitální svět je pro dnešní děti přirozené prostředí, které by nás nemělo děsit. Za pravdu mu dává i čerstvý článek BBC News Online shrnující závěry britských výzkumů.

Není nutné obávat se.

Ty říkají, že nemáme žádné vědecké důkazy potvrzující přímou úměru mezi délkou času stráveného před obrazovkou a špatným vlivem na dítě. Pokud jsme si ověřili, že obsah, který dítě sleduje, je bezpečný, není nutné obávat se doby, kterou před obrazovkou stráví. Podstatné je, aby čas u ní nenahrazoval čas na spánek, pohyb nebo rodinné vztahy. Vyvarovat by se děti měly sledování obrazovky hodinu před spaním. Je prokázáno, že sledování obrazovky bezprostředně před spaním je pro kvalitu spánku toxické.

Zatímco žádné výzkumy jasně neprokazují všeobecně škodlivý vliv záření obrazovek, zcela jasně výzkumy potvrzují vztah mezi dlouhodobějším sledováním obrazovek, obezitou a depresemi. Podle University College v Londýně však ani zde nelze s jistotou říci, že obezitu a deprese způsobuje právě delší doba strávená před obrazovkou. Dost možná je to naopak a lidé se sklony k obezitě a depresím tento typ zábavy zkrátka vyhledávají častěji. Studie University College klidní úzkostlivé rodiče vyvrácením dosud zažitého pohledu na záporný vliv elektroniky na volný čas dětí a místo kritiky navrhuje položit si v rodině několik otázek: 

  • Máme čas před obrazovkou v rodině pod kontrolou?
  • Narušují obrazovky čas na spánek nebo rodinné aktivity?
  • Dokážeme držet obrazovky stranou během jídla?

Pokud s žádným z uvedených bodů v domácnosti nebojujeme, není nutné se digitálního světa obávat a dětem omezovat čas na počítači nebo telefonu speciálními pravidly. Děti prostřednictvím nich objevují svět a získávají informace, budují mezilidské vztahy a rozvíjejí své zájmy. 

Jak to vidí rodiče?

Přestože britská Královská společnost pro pediatrii a zdraví dětí (Royal College of Paediatrics and Child Health) přichází s doporučením čas u obrazovky dětem neomezovat, protože nemáme žádné jednoznačné důkazy o tom, že je škodlivý, řada rodičů se závěry nesouhlasí a nachází jasnou souvislost mezi časem u obrazovky a horšími studijními nebo sportovními výkony u svých dětí nebo v nejbližším okolí. Otec čtrnáctiletého syna a fotbalový trenér hodnotí situaci ve svém týmu: „V sobotním zápase vždy poznám, kdo strávil páteční večer u počítače a kdo ne,“ říká a doplňuje, že nemá žádné pochyby o tom, že sledování obrazovky je návykové. 

„Průměrný věk pro získání smartphonu je nyní devět let.“

Anne Longfieldová, zastupující dětská práva v Anglii, se domnívá, že rodičům je třeba poskytovat v této oblasti poradenství. „Skutečnost, že není dostatek důkazů o škodlivosti obrazovek, neznamená, že bychom neměli zaujmout vlastní názor a pokusit se vymyslet, co je nejlepší udělat. Děti se dostávají k obrazovkám dříve. Průměrný věk pro získání smartphonu je nyní devět let. Rodiče mi říkají, že právě smartphony doma vyvolávají nejvíc hádek a oni nevědí, co si počít,“ říká.

Zdroj: pixabay.com

Chcete se doma vyvarovat problémům s obrazovkami?

Zkuste začít několika pravidly:

1. Základní hranice

Televizi nezapínáme před snídaní, u jídla nepoužíváme mobilní telefony. Dokud nejsou hotové domácí úkoly, nehrají se hry. Dejte digitálním technologiím mantinely a dodržujte je i vy.

2. Spánek na prvním místě

Žádné hry na počítači dlouho do noci nebo sledování seriálu od prvního do posledního dílu v řadě. Volnočasové aktivity by nikdy neměly být upřednostňovány na úkor spánku, sportu nebo mezilidských vztahů.

3. Pozor na duševní zdraví

Psychologové varují před souvislostí mezi pohybem na sociálních sítích a psychickými potížemi, zejména u dívek. Dávejte pozor, aby se vaše dcera příliš nezaměřila na svůj vzhled.

4. Potlačte nevhodný obsah

Omezte dětem přístup na weby s nevhodným obsahem. Mějte kontrolu nad tím, kde se v online prostředí pohybují.

5. Promyslete, kdy je ten pravý čas na první mobil

Váháte, jestli ještě počkat? Několik bodů k zamyšlení najdete zde.

Zdroj: pixabay.com

Rozhodnutí je jen na vás

Ať už budete naslouchat britské Královské společnosti pro pediatrii a zdraví dětí a limity nejrůznějších obrazovek v domácnosti hodíte za hlavu, nebo začnete nový rok jasnými pravidly, rozhodnutí je vždy jen na vás. Vychází ze zvyků konkrétní rodiny i temperamentu vašich dětí. S limity nebo bez, nejlepším řešením je bezpochyby společná domluva členů domácnosti. 

Zdroj
BBCPerpetuumBBCnews

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button