Jak na mobilu neztrácet čas? Objevte 5 vzdělávacích aplikací

Na mobilu dnes celosvětově trávíme v průměru přes tři hodiny denně, ať už prací, či hledáním zábavy, nebo jen bezděčným projížděním Facebooku. Jak z těchto kratochvílí udělat čas pro vlastní vzdělávání? Rozhodli jsme se zaměřit na pět mobilních aplikací, které mohou posloužit ke vzdělání v různých oblastech.

Duolingo

Bavíme-li se o vzdělávacích aplikacích, možná vám bude povědomé slovo Duolingo. Od roku 2012 ho k učení cizích jazyků využívá více než 300 milionů lidí po celém světě. Zatímco v českém jazyce se lze dosud učit jen anglicky, v angličtině je už k dispozici 32 různých jazyků, kterým se můžete věnovat.

Kromě světových jazyků – španělštiny, ruštiny nebo francouzštiny – navíc Duolingo nabízí některé ohrožené jazyky, jako je irština či havajština, čímž přispívá k jejich ochraně.

Při učení uživatel postupuje od nejjednodušších frází a opakujících se slovíček. Lekce lze ale také přeskakovat. Aplikace kombinuje slovní zásobu s užitím gramatických pravidel. Vyzkouší váš překlad jak do daného jazyka, tak zpětně. V zásadě ale jde o jednoduché úkoly, jež jsou vhodné pro někoho, kdo se danému jazyku neučí dlouho.

Duolingo nabízí některé ohrožené jazyky, jako je irština či havajština, čímž přispívá k jejich ochraně.

Co musíme Duolingu odpustit, je mnohdy přílišné lpění na doslovném překladu, díky němuž působí věty krkolomně. Výhodou naopak je, že obsahuje cvičení, během nichž musí uživatel mluvit, čímž trénuje i výslovnost. Jednotlivé lekce jsou navíc krátké, můžete se učit třeba i mezi zastávkami tramvaje.

Aplikaci lze zdarma stáhnout na iTunes či Google Play. Pro hraní vyžaduje připojení k internetu.

Zdroj: Duolingo

Beelinguapp

Pakliže cizí jazyk už docela ovládáte a zdá se vám Duolingo snadné, doporučujeme vyzkoušet Beelinguapp.

Tato aplikace funguje jako e-knihovna, potažmo audio-knihovna, která vám dává na výběr z různých textů. Najdete tam zjednodušené klasiky jako například Ošklivé káčátko nebo články o kultuře či vědě, některé zdarma a jiné za poplatek.

Daný text si stáhnete do mobilu a v aplikaci se vám zobrazí ve dvou blocích. Jeden blok je psán anglicky a druhý tím jazykem, který si z dvanácti nabízených vyberete. Beelinguapp pracuje s metodou „karaoke reading“, kdy vám daný text předčítá rodilý mluvčí, zatímco vám aplikace ukazuje, které slovo je právě předčítáno. Rychlost předčítání lze upravit. Aplikace vám také umožňuje vytvářet si vlastní rejstřík pojmů, které si chcete poznačit nebo zapamatovat.

Beelinguapp si můžete zdarma pořídit na iTunes či na Google Play. Výhodou je, že jakmile si danou knížku (nebo článek) stáhnete, už nemusíte být připojeni k internetu, abyste ji mohli číst.

Zdroj: Beelinguapp

TED

Konference TED už má tradici i v mnoha městech České republiky, namátkou v Praze, Zlíně, Ostravě, Brně a nově také v Olomouci. Vystupují na ní lidé z široké plejády oblastí, od psychologie přes IT až k biologii či medicíně. Konference se dosud účastnilo také několik lidí s Nobelovou cenou nebo americký ex-prezident Bill Clinton.

Formát TED klade důraz na neformální a přitažlivé podání problému ve stopáži 18 minut. Mobilní aplikace vám umožní přednášky sledovat, a to zdarma a s českými titulky. Výstupy a podcasty si můžete uložit nebo i stáhnout do mobilu a přehrát offline. Aplikaci TED najdete na iTunes i Google Play ke stažení zdarma.

Zdroj: TED

První pomoc

Jednoduše řečeno aplikace, která je schopna zachránit život. Vám nebo někomu jinému. Vyvinuli ji odborníci z české pobočky organizace Červený kříž a obsahuje přehledný manuál pro celou řadu situací: alergickou reakci, infarkt, otravu a další.

Tyto rady jsou navíc často doplněny o videa, ve kterých figuranti situace předvádějí a hlas komentátora vysvětluje, jak se za daných okolností zachovat. Kromě úrazů obsahuje aplikace také rubriku „Připravte se“, kde hovoří o tom, co dělat při napadení agresivním člověkem nebo v extrémním horku a zimě.

Aby šla aplikace s dobou, funguje také interaktivně. V rubrice „Testy“ si uživatelé mohou nabyté znalosti otestovat. Aplikace je zdarma dostupná na iTunes a Google Play.

Zdroj: První pomoc

Historický kalendář

Už vás někdy napadlo se zeptat: Co se stalo v tento den, ale před 200 lety? Historický kalendář zná odpověď! Jde o příjemnou aplikaci na zpestření všedního dne, která vás dozajista pobaví a možná i poučí.

Historický kalendář čerpá data z Wikipedie. V krátkých textech s fotkami vás informuje o tom, co se událo. V zásadě informace třídí do jednoduchých sekcí, mezi nimiž můžete volit: událost, narození, úmrtí, svátek. Dále vám dovoluje události třídit podle času – zajímá-li vás jen blízká minulost, můžete si nastavit jen události od roku 1914 dodnes. A pokud budete o daném tématu chtít vědět víc, stačí se skrz odkaz prokliknout na Wikipedii.

Tato aplikace je dostupná zdarma a v češtině, ale pouze na Google Play. Má také svůj offline mode.

Zdroj: Historický kalendář

Ať už jste motivováni doopravdy se něčemu novému přiučit, nebo jen hledáte způsob, jak svůj čas na mobilu aktivně využít, oblast vzdělávacích aplikací je dobrým způsobem, jak to zkombinovat. Při jejich vzrůstajícím počtu i kvalitě by byla škoda jich alespoň pár nezkusit.

Související články

2 Comments

  1. Zkuste si tvorbu časových os Timixi. Posiluje vhled do zpracování dat, samostatnou práci i spolupráci ve třídě. A samozřejmě umožní pochopit události a jejich vzájemné vazby na základě vizualizace. Navíc můžete využít data za časové osy pro vygenerování znalostního kvízu nebo offline stolní hry. Témata pro osy jsou ve všech předmětech, nejen v dějepise: literatura (spisovatelé, období), matematika (osobnosti), fyzika (objevy) atd. Tvorba vlastních časových os je zdarma, další osy pro inspiraci jsou také zdarma.
    [disclaimer: jsem vývojář Timixi]

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button