Videotéka EduEdu nabízí učitelům vzdělávací filmy a přednášky. Využít je mohou i během výuky

Znáte Netflix? Představte si jeho variantu uzpůsobenou pro české učitele a ředitele. Za roční poplatek vztahující se na celou školu mohou pedagogové sledovat edukační filmy a přednášky s českými titulky. S tituly je možné také pracovat se studenty přímo ve výuce. Přečtěte si rozhovor s tvůrci projektu.

Portál EduEdu představujete jako videotéku určenou pro české učitele a ředitele škol. Jaký obsah v ní mohou nalézt?

Učitelé zde mohou najít dokumentární filmy z produkce veřejnoprávních evropských televizí ARTE, BBC a ZDF, dále přednášky od prestižních světových univerzit a vědeckých organizací, za zmínku stojí například NASA, MIT (Massachusettský technologický institut), The Royal Institution a další. Pedagogům jsou k dispozici také československé archivní filmy a filmové týdeníky.

Proč je portál určen výhradně učitelům a ne široké veřejnosti?

Chtěli jsme vytvořit něco, co bude pouze pro učitele. Zjistili jsme, že trh je plný učebních pomůcek jak pro učitele, tak i žáky, ale chybí tu něco, co by bylo využitelné i ve volném čase učitelů. Připravili jsme proto tuto videotéku, kterou si mohou naplno užít i doma. To, že není přístupná široké veřejnosti, je zčásti i kvůli licenčním podmínkám, které jsme obdrželi od distributorů.

Na rozdíl od YouTube už jsou přednášky vyfiltrované, abychom učitelům nabídli jen to nejlepší.

Jaká myšlenka stála za založením takového portálu?

Nápad vytvořit tuto službu vznikl na střední filmové škole ve Zlíně při školním projektu. Ukázalo se totiž, že neexistuje komplexní zdroj videí pro učitele využitelný pro jejich sebevzdělávání, výuku v hodině a ve volném čase.

Zdroj: EduEdu

V čem se videotéka liší od dalších veřejně dostupných videoték, například od stále známějšího Netflixu?

Veškeré dokumentární filmy a přednášky jsou lokalizované do českého jazyka, což Netflix zatím neumožňuje. Dokumentární filmy jsou v originálním znění s titulky. Také se liší tím, že nabízí československé filmy a týdeníky. Na rozdíl od YouTube už jsou přednášky vyfiltrované, abychom učitelům nabídli jen to nejlepší.

Je možné filmy využít i ve výuce, při práci se studenty?

Ano, samotní žáci sice k videotéce přístup nemají, učitelé ale mohou filmy ve výuce promítat a použít je tak jako pomocný materiál k vyučování.

Kolik filmů videotéka momentálně nabízí? Plánujete ji v budoucnu rozšiřovat?

Momentálně nabízí 150 dokumentárních filmů, 50 přednášek, 225 archivních filmů a 45 československých filmových týdeníků. Obsah videotéky pravidelně rozšiřujeme. Každé dva týdny přibývají 3 nové tituly (1 dokument, 1 přednáška a 1 film). Zároveň jednáme s BBC o sadě nových dokumentů, které se v nejbližších měsících objeví na EduEdu.

Zdroj: EduEdu

Registrace nabízí vyzkoušení zdarma, ovšem nadále je placená. Kolik registrace stojí a na jaký časový úsek platí?

Cena předplatného začíná na 1 990 Kč pro celou školu za rok. Tato cena je pro základní školy s jedním stupněm. Pro úplné základní školy je pak 3 990 Kč a pro střední školy 5 990 Kč – opět pro celou školu (tzn. pro všechny učitele) na jeden rok.

EduEdu je videotéka určená výhradně českým učitelům a ředitelům škol. Pro jejich sebevzdělávání a odpočinek. Doma, v práci, o víkendech, kdykoliv a kdekoliv. Obsah je vybaven českými titulky,“ představují tvůrci web EduEdu.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button