Online vzdělávací přípravka pro čtyřleté? Současná americká realita

Amerika se snaží vyřešit nedostatek fyzických míst v tzv. 'preschools' poskytováním online vzdělávacích programů pro děti z chudších rodin.

Kam s dítětem předtím, než bude moci nastoupit do školky? To je problém mnoha amerických rodičů. Jedno z řešení nese jméno Waterford Upstart. Jedná se o program poskytovaný neziskovou skupinou, který nabízí základy vzdělání i dětem z rodin, které si denní hlídání ve vzdělávacích zařízeních nemohou dovolit. Vládou spravovaná zařízení jsou pro ně totiž drahá, mají nedostatečnou kapacitu nebo jsou od jejich bydliště příliš vzdálená.

Aby dítě mělo větší šanci na přijetí do školky, vyžadují se od něj již nějaké základní dovednosti. V online programu, který je rodinám poskytován zdarma, se proto děti během 15 minut denně, pěti dnů v týdnu mohou učit například správně vyslovovat jednotlivé hlásky nebo přeříkávat krátké básničky pomocí animovaných interaktivních her. Kurz trvá devět měsíců a letos jej úspěšně splnilo 16 000 dětí z 15 amerických států. Jedinými offline setkáními jsou zápis do kurzu a jeho slavnostní zakončení.

Steve Barnett z ‚National Institute for Early Education Research‘ na Rutgers University má ovšem k programu své výhrady. Dle jeho slov by se dítě v přípravce před nástupem do školky mělo učit sociálním a emočním dovednostem. A žádný online program nic takového učit nedokáže.

Vládou spravovaná zařízení jsou pro ně totiž drahá, mají nedostatečnou kapacitu nebo jsou od jejich bydliště příliš vzdálená.

Ale například pro Toni Butler, single matku čtyř dětí, která si nemohla dovolit platit 164 dolarů týdně (přibližně 3700 Kč) za tzv. ‚preschool‘, byla registrace do online programu velkou finanční úlevou. Program navíc rodinám nabízí poskytnutí počítače, který si po skončení programu mohou ponechat, a také zajištění internetu po dobu kurzu.

Článek byl v anglickém originále publikován na Nytimes.com, autorkou je Nellie Bowles.

Zdroj
www.nytimes.com

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button