Distanční výuka v zemi plné revoluce

Kubánská vláda doufá, že se podaří naočkovat děti ve věku od 12 do 18 let, aby mohla být 8. listopadu obnovena prezenční výuka. Kromě pandemie zemi ale trápí i nedostatek školních potřeb nebo uniforem. Kubánská nezávislá novinářka Luz Escobar popsala, jak na Ostrově svobody vypadá aktuální situace v oblasti vzdělávání resp., jak se tamní vláda snaží vypořádat s problémy, které přinesla pandemie.

Čtyři dny před začátkem školního roku (původní článek vyšel 2. září, pozn. překl.) nebyly pro kubánské žáky k dispozici sešity ani tužky a ve školství panovala obří nejistota. Ani televizní pořad Mesa Redonda věnovaný obnovení výuky, která zahajovala distanční formou, nevyjasnil všechny pochybnosti.

„Myslela jsem, že včera u kulatého stolu zveřejní televizní školní rozvrh, ale ještě jsem ho neviděla,“ uvedla Ana Miriam Rosado pro server 14ymedio. Povoláním je zdravotní sestra, během dálkových kurzů je stále v práci a její matka se stará o to, aby její jedenáctiletá dcera nezmeškala výuku.

Rosado vysvětluje, že dcera již absolvovala šestou třídu, ale ve skutečnosti „ji nemohla dokončit, protože byla přerušena“ pandemií, která si v lednu 2020 vynutila stopnutí prezenční výuky. „Zrovna dnes jsem volala paní učitelce, abych zjistila, co se budou učit, a řekla mi, že na distanční výuce se zopakuje to samé, co se učili loni,“ vypráví.

Bez tužky a bez sešitu

„Máme tady učebnice, které nám dali, když ukončila pátou třídu, poznámky a tak dále, ale nemáme sešity, tužky ani mikrotužky,“ stěžuje si Rosado, když mluví o školních pomůckách, které jí dosud vždy poskytovala škola. „Budu je muset vyrobit, protože je nemůžeme ani koupit v obchodech, jako jsme to dělali každý rok, abychom něco doplnili k tomu málu, co nám škola poskytuje. Ve státních obchodech jsou nyní k prodeji pouze potraviny a hygienické potřeby.“

Další otázkou, která rodiče znepokojuje a vyvolává řadu pochybností, je průběh očkování. Mnoho příbuzných si klade otázky, na které nenachází odpověď: Bude očkování dětí povinné? Jaké jsou možnosti pro rodiče, kteří je očkovat nechtějí? Tyto otázky v televizním pořadu Mesa Redonda, kde ministryně školství Ena Elsa Fernández Cobiella oznámila, že očkování bude zahájeno počátkem září pro žáky 12. ročníku, 3. ročníku technického a odborného vzdělávání a 3. a 4. ročníku pedagogického vzdělávání, zodpovězeny nebyly, pouze to, že tato skupina začne s prezenční výukou 4. října. V případě žáků ve věku 12 až 18 let uvedla, že očkování má začít „kolem 5. září“, a upřesnila, že do této skupiny patří i žáci šestých tříd. Dodala, že od 8. listopadu se pro ně chystá obnovení výuky v prezenčním režimu. „Děti na základních školách se začnou očkovat kolem 15. září, takže od 15. listopadu budou pokračovat ve výuce prezenčně,“ sdělila ministryně.

Děti nám zatím vyrostly

Navzdory nepříjemnostem spojeným s obnovením výuky mnohé matky nezahálely. To je i případ Lindy Reloby, která se už domluvila s kamarádkou, že se o víkendu vypraví na veletrh La Cuevita: „Tam se dá vždycky všechno sehnat, tak doufám, že u nich najdu nějaké sešity a tužky, protože jinak nevím, kam a čím budou moje děti psát.“ Reloba je naštvaná, protože „škola nedodala žádné materiály jako vždycky“ a jediné, s čím se mohou její děti začít učit, jsou knihy, které dostaly na konci předchozího školního roku.

Ani nebylo v pořadu Mesa Redonda zmíněno, jak si stěžuje Reloba, „zda se chystají prodávat nové uniformy před začátkem školy nebo zda se chystají přijmout jiné opatření, jako například umožnit jim nosit oblečení na volný čas“. Tuto obavu sdílí mnoho dalších rodin, které se musí vypořádat s tím, že jejich děti vyrostly nebo přibraly na váze a uniforma z doby před rokem a půl jim už nesedí.

„Jsme připraveni na svých školách přijmout děti v odpovídajícím oblečení. Víme, že mnohým z nich uniformy stačit nebudou, a proto jim dovolíme se zúčastnit výuky v kalhotách, svetru a v adekvátním oblečení, aby se mohli u nás zúčastnit výuky,“ ujistila oficiální tisk ředitelka školského výboru v hlavním městě Yoania Falcón Suárez, čímž dala najevo, že nošení uniforem nebude nezbytnou podmínkou a že budou povoleny i jiné druhy oblečení.

Jiné matky se obracejí o pomoc na přátele, jako například 33letá Mariela, která už několik měsíců nechodí do práce, kde dříve mohla pořídit „nějaké papíry a tužky“. „Sousedka mi dala pár sešitů, které jí zbyly po dceři, která letos ze školy odešla a nepotřebuje je,“ řekla serveru 14ymedio. Nebude to ovšem trvat dlouho, protože pokud vše zůstane stejné jako při předchozí distanční výuce, učitelé budou žákům posílat hodně domácích úkolů a ti budou potřebovat více papíru.

Druhou možností je koupit si tyto potřeby na černém trhu, ale „sešit s 200 linkovanými listy nestojí méně než 75 pes, natož ty mřížkované na matematiku“, vysvětluje Mariela. „Jen v nezbytných sešitech se utopí pořádná část mého platu.“

Luz Escobar

Ze španělského originálu Comienzan las teleclases en Cuba pero en las casas no hay ni lápices ni libretas a se souhlasem vydavatelství 14ymedio přeložila Ivana Recmanová.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button