Nejen v Česku jsou lidé rozladění z chaotického přístupu k pandemii

Jestliže si v České republice lidé zoufají, že dosavadní vláda i bezmála po dvou letech nebyla schopná přijít s účinným, systematickým a pro každého srozumitelným systémem boje s nákazou covid-19, pak jim možná malou útěchou může být zjištění, že ani u protinožců na tom nejsou o moc lépe. Češka Zuzana Tascas, která dlouhodobě pobývá v Austrálii, popisuje, jak aktuálně vypadá boj s touto nemocí a jaký dopad má na tamní školství.

V letošním roce byly v době lockdownu většinu času uzavřené kromě škol i školky. Platila rozdílná pravidla pro regionální Viktorii, kde se instituce otevíraly a zavíraly podle výskytu případů, zatímco v Melbourne zůstaly po celou dobu nedostupné. Výuka probíhala distanční formou, na kterou už byli učitelé dobře připraveni z minulého roku (školní rok v Austrálii začíná během ledna, hlavní „letní“ připadají na prosinec a leden, pozn. red.). V říjnu se pak všechny děti postupně vracely do tříd s tím, že od 2. třídy základní školy musí ve školách nosit roušky, což loni také neplatilo.

V Austrálii proti epidemii covid-19 nezabraly ani přísné lockdowny a růst nových případů se od června letošního roku nedaří zpomalit. Na vině tedy už není pouze australské zimní období, ale výhradně mutace označovaná jako delta. Státy New South Wales, Australian Capital Territory a Viktorie jsou nejvíce zasažené oblasti a hranice mezi těmito státy jsou ještě stále uzavřené. Vláda vidí jedinou spásu v co největší proočkovanosti obyvatel zejména nad 12 let a cílí až na 90 % Australanů.

Pro letošní covidovou sezonu vložila vláda velkou naději zejména do dvou klíčových věcí. V dubnu se jednalo o spuštění mobilní aplikace s názvem COVIDSafe App, která má stále pomoci lépe dohledat lidi, s nimiž přišli do kontaktu nakažení. Každý upozorněný pak musí projít 14denní domácí karanténou a testem. V současné době je již aplikace propojená i se zdravotní pojišťovnou. Ta vystaví certifikát o očkování, kterým se každý občan prokazuje.

V květnu pak australská vláda vydala pokyny pro postupné uvolňování restrikcí rozdělené do tří kroků, a tím vytvořila velmi nepřehlednou mapu. Jejich implementace a načasování je v kompetenci vlád jednotlivých států a teritorií, stejně tak jako životy mnohých Australanů, kteří nesouhlasí s tím, co se v zemi děje a za jakých podmínek.

V Austrálii, ve státě Viktoria jsou regiony mimo Melbourne už měsíc otevřené a od konce října se pozvolna začínají uvolňovat restrikce i v metropolitním Melbourne, kde poslední lokcdown trval 4 měsíce. S tím ale souvisí omezení jiná a mnohem radikálnější. Aby lidé mohli chodit do práce, za kulturou, využívat služeb nebo jet kempovat, musí být od začátku listopadu plně vakcinovaní. Buď se tedy plně očkovat a získat svobodu, nebo neočkovat a prakticky se uzavřít do společenského vězení.

Celá situace už nabrala takové bizarnosti, že i děti neočkovaných rodičů nemohou navštěvovat zájmové činnosti nebo dokonce chodit do školky. Australané jsou sice na jednu stranu pohodoví lidé, kteří si umí užívat každodenního života, ale rozhodně se příliš nezajímají o politické dění ve své zemi a už vůbec není politika zdrojem bouřlivých debat a diskuzí jako je tomu třeba právě v České republice. Své vládě slepě důvěřují, moc se neptají a vše udělají tak, jak je jim předloženo. I z tohoto důvodu se v posledních měsících podařilo proočkovat asi 80 % obyvatel.

Do konce školního roku zbývá sotva měsíc a vypadá to, že se ani letos nebudou konat dlouho připravované vánoční koncerty pro veřejnost. Budeme pevně doufat, že nám příští rok umožní alespoň návrat do České republiky bez zpáteční hotelové karantény.

Zuzana Tascas

Narodila se a vystudovala v České republice. Absolvovala magisterské studium v oboru Mediální komunikace na Literární akademii a 2 roky pedagogického kurzu celoživotního vzdělávání na Karlově univerzitě – obor anglický a český jazyk. Na dovolené v Austrálii potkala svého současného manžela. Po 6 letech společného žití v českém Trutnově se po narození dcer přestěhovali v roce 2016 do Austrálie, kde dál rozvíjí svou pedagogickou činnost.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button