Hraní digitálních her prospívá šedé kůře mozkové

Text: Irena Smetánková

Strategie, jako např. World of Tanks, zlepšují krátkodobou paměť. A ta je při studiu a práci důležitější než IQ, tvrdí expertka ze skotské University of Stirling …

Výzkumníci z Institutu Maxe Plancka a Charité University Medicine St. Hedwig-Krankenhaus prováděli výzkum zaměřený na to, jak hraní digitálních her ovlivňuje lidský mozek. V rámci výzkumu hrála jedna skupina dospělých každý den 30 minut podobu dvou měsíců hru „Super Mario 64“, druhá, kontrolní, skupina hry nehrála. U skupiny hrajících bylo zjištěno zvětšení objemu šedé mozkové hmoty a oblastí mozku odpovídajících za orientaci v prostoru, tvorbu paměti, strategické plánování a jemnou motoriku ruky (pravý hippocampus, pravý prefrontální cortex, cerebellum). Tyto změny byly tím významnější, čím větší zájem měl účastník o hru. Výzkumníci mají za to, že tyto oblasti mozku by mohly být trénovány s využitím digitálních her a hry by tak mohly být využitelné pro léčbu pacientů s některými mentálními poruchami.

Hry, a nejen ty digitální, mají prokazatelně blahodárný vliv na krátkodobou paměť. Existuje značné množství volně šiřitelných jednoduchých her či výukových programů cvičících mozek. Třeba mexičtí vědci na základě průkazných výsledků doporučují hrát každý den 30 minut Tetris, a to alespoň po dobu 3 měsíců. Tracey Packiam Alloway, výzkumnice věnující se dlouhodobě právě lidské paměti na skotské University of Stirling, připouští, že např. hraním strategických a plánovacích her (např. Total War, World of Tanks nebo World of Warcraft) se krátkodobá paměť zlepšuje. „Netvrdím, že tyto hry pomáhají budovat sociální vazby, ale nutí používat krátkodobou paměť. Musíte si zapamatovat minulou činnost a na základě toho se rozhodnout, co dál,“ uvedla. Nezapomněla k tomu ale dodat, že „tradiční deskové hry (jako např. šachy) mají na výcvik mozku podobný dopad jako jejich počítačové analogie“. Podle Allowayové je dobrá krátkodobá paměť pro náš úspěch ve studiu i v práci mnohem důležitější než vysoké IQ.

Zdroj:  http://medicalxpress.com/news/2013-10-video-gaming-beneficial-brain.html%20-%20ajTabs/,  s využitím článku zveřejněného na serveru Spomocník, http://spomocnik.rvp.cz/clanek/11665/.

 

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button