Kontrolovat práci politiků a úředníků, zlepšovat své okolí a aktivně se podílet na veřejném životě mohou i děti

Text: Lukáš Šlehofer

Možností jak zapojit děti do dění ve vaší ulici, obci i celé společnosti je celé řada. Webový portál NášStát vám pomůže vybrat ty nejvhodnější možnosti a způsoby, jak v dětech rozvíjet zájem o veřejný život v naší zemí.

Slyšeli jste někdy o člověku jménem Stephen Sutton? Patrně asi ne. Ve Velké Británii ho zná skoro každý. Jeho příběh oslovil tisíce lidí. Stephenovi bylo 15 let, když u něj lékaři diagnostikovali rakovinu. Věděl, že zemře. Mnozí z nás by propadli zoufalství. Stephen se však rozhodl, že využije vymezený čas co nejlépe. Sestavil si seznam toho, co chce dokázat, a pustil se do jeho realizace. Tím se stal inspirací pro mnohé další nemocné na celém světě. Mimo jiné se také rozhodl získat peníze na výzkum léků proti rakovině. Přestože svůj boj nakonec prohrál, podařilo se mu vybrat prostřednictvím nadace, již založil, více než 3 miliony liber. Tyto peníze jsou tak nadějí pro další nemocné.

Možná se nám někdy zdá, že žáci na základních školách a studenti na středních školách jsou příliš mladí, aby mohli něco konkrétního dělat. Mnozí lidé si myslí, že se musí teprve hodně učit. Stephenův příklad však ukazuje něco jiného. Ukazuje to, o čem už mluvila celá řada pedagogických myslitelů v minulosti. Doba školní docházky není jen přípravou na budoucí život, je to už život sám. Myslím si, že mladí lidé se tedy nemají jen učit, ale mohou už mnoho užitečného sami vykonat. Možná se tak díky tomu naučí paradoxně mnohem víc. Ač možná nevyberou tři miliony liber jako Stephen Sutton, mohou přispět mnoha malými věcmi, mohou zlepšit bezprostřední okolí, v němž žijí. Někdy i malé zlepšení či pomoc jednomu konkrétnímu člověku může svět posunout notným způsobem k lepšímu.

Příkladem projektu, který se snaží učitelům pomoct motivovat mladé lidi k zájmu o své okolí, je projekt Nadace Otakara Motejla. Jako úvodní rozcestník k celému projektu slouží webový portál www.nasstat.cz. Ten zastřešuje řadu různých webových stránek, jejichž cílem je zlepšit stav v naší společnosti. Jedním z příkladů je třeba web www.lepsimisto.cz, kde může každý člověk nahlásit věc, která není v jeho okolí v pořádku. Administrátoři webu se pak postarají o informování příslušných úřadů.


Jsem učitel:

Zkuste věnovat část hodiny občanské výchovy či ZSV tomu, že necháte děti porozhlédnout se po svém okolí a sestavit seznam problémů, na které narazí. Společně pak vyberte tři největší, pokud můžete, nafoťte je, pokud můžete, a napište na web podnět k zlepšení. Pokud mají děti chytrý telefon, můžou si do něj stáhnout z webu aplikaci, která jim umožní poslat podnět hned, kdykoliv jej uvidí. 

Na webu Náš stát také najdete v elektronické podobě metodiku s aktivitami a programy, které můžete vyzkoušet v hodinách občanské nauky či ZSV. Díky nim se mohou děti zajímavou cestou seznámit s různými podobami toho, co se dá dělat pro zlepšení společnosti, či s tím, na co si dát pozor, aby některé věci nebyly ještě hroší. Děti si můžou také vyzkoušet kvíz, který prověří, jak rychle dokážou různé informace vyhledat na webu www.nasstat.cz.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button