Na Radka Bangu bych šla znovu

Text: Renata Konopíková

Již pátým rokem mají školy možnost využít program KDYŽ CHCEŠ, TAK TO DOKÁŽEŠ. Projekt je výjimečný svým pojetím, ale i tím, jak působí na žáky a učitele. Někteří zprvu trochu váhají, zda je program pro ně vhodný. V následných reakcích se ale téměř jednohlasně shodují, že v nich zanechal silnou pozitivní stopu. 

Cílem programu je motivovat k životu bez násilí, intolerance, drog a dalších variant rizikového chování. Navazující NENECH SE OVLÁDNOUT inspiruje k rozumnému využívání IT a připomíná, že peníze nesmí být jedinou životní hodnotou.

Zpěvák a hudebník Radek "Gipsy" Banga, sdílí svůj příběh s upřímnou otevřeností. Zvolená forma (hudba s doprovodným slovem) je pro žáky velmi dobře přijatelná. Po programu spontánně vyjadřují díky, což nebývá např. u deváťáků běžné. Nejčastěji připomínají tři slova, která jim Radek předává jako návod pro splnění snů – CHTÍT, VĚŘIT, KONAT.

Z reakcí učitelů vyplývá, že jejich dojmy jsou velmi podobné.

Petra Stárková ze ZŠ Holešov
Program byl skvělý, žáci si o něm vyprávěli, ptali se. I já jsem byla nadšená, takto podané vyprávění o drogách, o tom, jak jsou někteří lidé hloupí a aby si děti šly za svým snem, jsem opravdu nečekala. Tleskám.

Lenka Hýžová ze ZŠ Holešov
Program se mi líbil a děti evidentně zaujal, vydržely po celou dobu sledovat a reagovat na dotazy.  Také v třídnické hodině byly kladné ohlasy. Líbil se i mně. Bylo překvapivé, jak jeden člověk dokáže téměř dvě hodiny upoutat pozornost. Na Radka Bangu bych šla znovu.   

Marie Kirilenková, ředitelka ZŠ v Kroměříži
Spojení životního příběhu Radka Bangy s jeho písněmi je to výborný nápad. Radek Banga se ukázal se jako výborný zpěvák, skvělý moderátor, herec a báječný člověk. Bezprostředním vystupováním a chováním vtáhl žáky nenásilně do problematiky. Vystoupení bylo emotivní a děti zaujalo.  
I učitelé velmi kladně hodnotí obsah programu a vysoce profesionální vystoupení Radka Bangy, které bylo velkým zážitkem. Pedagogové v různých předmětech využívají získané poznatky. Děti si o tématech povídají a sdělují nám příklady ze svého okolí. Účast byla pro všechny velmi inspirativní.

Pavel Dvořák, ředitel ZŠ ve Zlíně.
Program má jasně motivační a pozitivní vliv. Životní příběh pana Bangy je mimořádně silný a zajímavý. To je navíc umocněno strhujícím podáním autora, který sám dokázal zaujmout 120 žáků druhého stupně po dobu 90 minut. To se často nepodaří ani zkušenému pedagogovi. Výrazný vliv je jasně patrný i ze zpětného hodnocení od žáků. Podobné nadšení sdíleli také učitelé.

Stáňa Fléglová z SŠIS Dvůr Králové
Tlumočím poděkování od pedagogů a studentů za neuvěřitelně emotivní zážitek. Radkovy autentické příběhy zasáhly snad všechny přítomné. Jeho životní příběh mnohé dojal a zapůsobil na studenty jak ve smyslu prevence, tak z hlediska výchovného. Také hudebně to bylo úžasné, plné života a temperamentu. Radek je skvělý zpěvák. Osobně se často přistihnu, že mi v mysli utkvěla melodie z písně DESPERADO, která vyzývá k zamyšlení – je vše skutečně takové, jaké to vidíme na první pohled?

Ještě jednou velké dík panu Bangovi.


Podrobnější informace na: info@azrodina.cz nebo 603 283 943

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button