Na táboře mohou děti objevit své silné stránky

Text: Michaela Dostálová

S Evou Strachotovou, koordinátorkou kurzů pro děti, jsme si povídali (nejen) o prázdninové variantě ScioCAMPů 

Na začátek nám řekněte, jak lze charakterizovat ScioCAMPy a komu jsou určeny?

Jedná se o kurzy, které ve všech svých formách i typech rozvíjí přednosti dítěte a pomáhají mu získávat nové dovednosti, často označované jako měkké.
Jsou určeny žákům druhých stupňů základních škol a víceletých gymnázií. Ve variantách – Jak na učení, Jak na komunikaci a Jak využít své silné stránky. Děti pod vedením vyškolených lektorů, pomocí zážitků, her a teorie rozvíjejí své klíčové kompetence, které mohou využívat jak ve škole, tak v běžném životě.

Jaké má ScioCAMP formy?

Mimo příměstské a pobytové formy (4 dny), konané ve větších městech, je stále oblíbenější variantou táborový ScioCAMP (7 dnů). Je v lecčems podobný ostatním táborům. Výukový program je stejný jako u pobytové a příměstské varianty. Mimo to si hrajeme, chodíme na výlety, zpíváme u ohně a opékáme špekáčky. Mimo to se ale zaměřujeme na osobní rozvoj dětí.

Jaký konkrétní cíl má například táborový ScioCAMP Jak na učení?

Cílem je, aby děti objevily, že existují učební činnosti a způsoby, jak se učit, poznávat a zpracovávat informace. Takové, které jim pomůžou při řešení školních i mimoškolních úloh. Nachází si svou cestu, jak se co nejrychleji a nejlépe naučit, zapamatovat si a zpětně vybavit vše potřebné. Učí se též pracovat s chybou, porozumět textu a dokázat jej analyzovat.

A chce se tam dětem, když je čeká, sice jiné, ale přesto učení?

Rozhodnutí o účasti na našem táboře je ve většině případů na rodičích, kteří chtějí, aby se dítě něco nového naučilo a zároveň si užilo pobyt v přírodě. Děti v takových případech zrovna nejásají, komu by se chtělo o prázdninách učit… Jakmile ale zjistí, že se nejedná o školu, že „naše“ učení je zábava, protože tu mohou běhat a hrát si, poznávat nové kamarády, že lektoři jsou mladí sympatičtí lidé, které mohou brát jako kamarády, jejich nevole zmizí a tábor si užívají. Mimo učení ale samozřejmě opékají špekáčky u táboráku, hrají hry a chodí na výlety. Každý tábor má i svou celotáborovou hru, která se tematicky prolíná všemi aktivitami.
Rodiče nám často říkají, že původně „nafouknuté“ dítě vyzvedávali s rozzářenýma očima a nadšené. Podobně je tomu i u ostatních pobytových variant. Děti se nám na tábory opakovaně vrací, protože mohou zkusit jiné výukové téma. Letos poprvé je jím i Jak využít své silné stránky.

Rodiče nám často říkají, že původně „nafouknuté“ dítě vyzvedávali s rozzářenýma očima a nadšené.

Silné stránky? To mě zajímá. Proč je důležité je rozvíjet a využívat?

Silné stránky máme vrozené. To, zda je využijeme, je už jen na nás. Pokud se to naučíme, budou nám přinášet radost a energii. Proto nám přijde smysluplnější zaměřovat se u dětí na to, co je baví a daří se jim, než obráceně. Čím dříve se dozvíme, co nám jde a co s takovou výbavou můžeme dělat, tím dříve s ní účelně naložíme a v životě využijeme v náš prospěch.

Co konkrétního tedy ScioCAMP Jak využít své silné stránky dětem přinese?

Objeví a naučí se rozvíjet své přednosti. Zároveň si uvědomí, že každý z nás je jiný a každý v něčem dobrý. Zapracují i na svých slabších stránkách, které je mohou v rozvoji těch silných brzdit. Naučí se zaměřovat pozornost na to pozitivní, objektivně si zvednou sebevědomí a poznají, jak se na svou osobnost dívat oceňujícím způsobem. Na základě důkladného poznání svých předností a preferencí si ujasní své další směřování, například volbu školy, či povolání. Dostanou řadu tipů, jak trávit volný čas a pracovat na vztazích s ohledem na využití svých předností a odnesou si portfolio se základní diagnostikou a tipy na další rozvoj.

Pro rodiče náhodou tábor nemáte? Co kdyby i oni chtěli zjistit něco o svých silných stránkách?

Oni sami si mohou udělat například test silných stránek pro dospělé, který je zdarma na stránce www.prednostprednostem.cz.

Kde naleznou rodiče potřebné informace?

Mohou navštívit stránky www.sciocamp.cz, kde, mimo vše výše zmíněné, najdou i další zajímavé rady a tipy na práci s dětmi.

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button