Tipy jak vybrat ten správný tablet do školy či pod stromeček

Na první pohled dvě neslučitelné aktivity – Výzva 51 a Vánoce. Na druhou stranu události, které mají významného společného jmenovatele – tablety. Budou hitem letošních Vánoc a zároveň předmětem desítek nákupů právě v rámci Výzvy 51. Jak vybrat ten správný, aby nebyl jen hračkou nebo internetovým prohlížečem, ale vhodným zařízením pro studium či na práci? 

Nejprve je důležité uvést na pravou míru, co vše se skrývá pod označením „tablet“. Označuje totiž i řadu zařízení, která nejsou klasickým tabletem – konvertibilní zařízení, jejichž obrazovku je možné otočit tak, že připomíná tablet, a tablety s oddělitelnou klávesnicí (menší notebooky, které se po oddělení klávesnice stanou klasickou „destičkou“, již lze ovládat dotykem či stylusem(dotykové pero). Používejme tedy raději označení „dotyková zařízení“ než pouze tablet.

Kritérium č. 1 – Pro jaký druh aktivity/práce bude zařízení používáno?

Klasické tablety jsou vhodnější pro mladší žáky, u kterých lze předpokládat, že jej budou ovládat především dotykem. Zařízení jsou velmi lehká, odolná a práce na nich je velmi snadná. V případě přípravy složitějšího projektu či prezentace ale žák brzy zjistí, že lépe a rychleji to půjde s klávesnicí. Tu lze snadno dokoupit, nicméně pokud chceme na dotykovém zařízením zpracovávat úkoly, projekty, prezentace atd. dlouhodobě, je užitečné koupit přímo zařízení s klávesnicí, ideálně oddělitelnou. Ta umožňuje to nejlepší z obou světů: produktivní notebook a po oddělení lehkou, snadno přenositelnou destičku tabletu. Učitelé si tak snadno připraví veškerou práci s využitím klávesnice, ale v rámci vyučování používají lehký a mobilní tablet, se kterým se dá bez problémů chodit po třídě, udržovat kontakt se studenty a pomocí bezdrátového přenosu vysílat svou prezentaci na projektor odkudkoliv ve třídě. Děti si pak snadno připraví úkol či referát za využití klávesnice, ale při cestě na dovolenou zabalí pouze lehký tablet. Oddělitelná klávesnice má zpravidla i další výhody, jako extra baterii pro prodloužení výkonu počítače a další konektory (zejména oblíbený USB).

Kritérium č. 2 – Kontinuita a kompatibilita

Tato dvě slova zní trochu jako zaříkávadla, ale měla by být velmi důležitým faktorem při rozhodování o výběru vhodného tabletu. Učitelé chtějí pokračovat ve využívání technologií, které umí ovládat. Jen „v novém kabátě“, aby drželi krok s dobou a technologicky pokročilými dětmi. Nejpřirozenějším řešením jsou tedy tablety s operačním systém Windows, jejž učitelé dobře znají a mají v něm vytvořenu řadu vzdělávacích aplikací, které by na jiné platformě buď nefungovaly, nebo měly jen částečnou funkcionalitu. A děti? Ty zpravidla nemají problém naučit se pracovat s něčím novým, nicméně měly by se učit efektivně pracovat s tím, co nejspíš budou využívat v zaměstnání a vytvářet si tak důležitou konkurenční výhodu. To potvrzuje i ředitel ZŠ Lyčkovo náměstí, Jan Korda: „Windows je ideální platformou, která děti připraví pro život, protože právě s ní se setkáváme v běžném životě.“

Kritérium č. 3 – Odolnost, výdrž, paměť

Při výběru vhodného zařízení pro děti, ale i dospělé je nutné pamatovat i na odolnost. Před pořízením je dobré vzít zařízení do ruky a posoudit, zda je poctivé, pevné a odolné. Velmi důležitá je i výdrž baterie, díky které zařízení vydrží bez nabití celý vyučovací den. V neposlední řadě by klíčovým faktorem rozhodování měla být i dostatečná paměť, případně možnost rozšířit ji vložením kompaktní MicroSD karty s extra gigabity.

Existují i specifická kritéria pro různé cílové skupiny. Pro učitele by měla být klíčová možnost bezdrátového připojení k projektoru, které umožní přenášet prezentaci pro třídu, aniž by byl prezentující upoután kabelem k projektoru – tablet by měl podporovat Miracast nebo podobnou technologii pro bezdrátový přenos obrazu a zvuku. Rodiče pak jistě ocení tablety s operačním systémem Windows 8.1, jehož součástí je již přímo funkce Rodičovská kontrola, Jejím prostřednictvím mohou snadno ovlivňovat, které aplikace si dítě může spustit, co může stahovat a kdy může zařízení používat.

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button