Dostupné učebnice

Projekt Dostupné učebnice Rutgerské univerzity vybízí fakulty a katedry k nahrazení klasických studijních pomůcek bezplatnou elektronickou variantou, informuje server eCampus News. Iniciativa má studentům jen během prvního roku ušetřit až 500.000 dolarů.

Např. v ekonomickém kurzu si studenti díky projektu mohou místo knihy za 89,99 dolarů (nebo e-verze za 69,99) zdarma stáhnout formát PDF nebo si nechat vytisknout papírovou vazbu za 24,99. Rutgerská univerzita se tak přidala k dalším členům Sítě dostupných učebnic, kteří se pomocí grantového financování snaží prosazovat volně šiřitelné studijní materiály. Ty jsou stejně kvalitní a recenzované jako tradiční učebnice, vychází ale pod licencemi, které umožňují studentům stáhnutí nebo soukromý tisk za podstatně nižší náklady.

Kongres již minulý rok identifikoval nákladné učebnice jako jednu z překážek bránící více lidem pokračovat ve vzdělávání po střední škole. V Rutgers v New Jersey, kde jsou vysoké náklady na bydlení a zároveň 80 % studentů pobírá sociální stipendia, je otázka dostupnosti materiálů o to podstatnější. Za učebnice zde přitom studenti zaplatí za rok zhruba 1.500 dolarů, což je o 200 dolarů víc, než národní průměr. Za posledních 40 let vzrostly ceny učebnic o 1.000 % a staly se limitem rovného přístupu ke vzdělání. Studenti proto oznámení projektu přivítali potleskem a sami přichází pro informace, jak se může jejich profesor o grant na dostupnou učebnici přihlásit. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button