Rádce učitelů

Nadace IBM poslední dva roky spolupracovala s pedagogy a jejich odbory na vývoji platformy Watson, aby pomáhala učitelům matematiky v amerických třetích třídách, informuje New York Times. Technologie Watson byla původně vyvinuta k zodpovídání otázek, díky čemuž porazila i nejlepší hráče oblíbené americké show Jeopardy!, její využití je ale širší. Newyorští onkologové ji transformovali tak, že dokáže analyzovat výzkumy a pacientovu zdravotnickou historii a doktorům pak nabízí možnosti léčby. Učitelům matematiky má pomoci zvládnout splnit vzdělávací cíle amerických rámcových osnov, ve třetí třídě pomůže zvládnout např. výpočet plochy. Nezná ale jen seznam požadavků, uvádí i předpoklady k dosažení cílů a aktivity k jejich nacvičení.

Pracuje s různými výukovými strategiemi a podle informací od učitele o jeho třídě má nabídnout nejvhodnější varianty. Důvodem pro začlenění takové technologie je podpora učitelů, kteří mají učit matematiku způsobem, jakým nikdy nikdo neučil je. Těžiště rámcových osnov přechází od memorování matematických vzorečků k promyšlení a pochopení postupů. Cara Madison, jedna ze dvou stovek pilotujících kantorů, si platformu velmi pochvaluje. Šetřila jí čas při plánování hodin, a to i tehdy, kdy jsou ve třídě žáci na několika různých úrovní znalosti matematiky.

Inovovaná platforma s novým názvem Rádce učitelů má být zdarma k dispozici od konce roku, její verze ale nebude konečná. Postupně se bude přidávat další obsah a technologie se bude sama rozvíjet tím, jak ji bude používat víc a víc učitelů. Později se má rozšířit i pro další ročníky a jiné předměty. Podle nadace IBM je ale vyloučeno, že by měla v budoucnu sloužit i k hodnocení učitelů, protože ti by se pak mohli bát, aby nebyli za nevhodnou otázku penalizovaní. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button