Absolventům chybí praxe

Dnes osmnáctiletí studenti opouští školu s myšlenkou, že jim práce bude ležet u nohou. Ale je to doopravdy tak? To, co dnešním absolventům chybí nejvíce, je hlavně průprava. Výzkum zpracovaný Certifikovaným institutem pro vedoucí účetní (CIMA) shledal, že 8 z 10 absolventů nemá nutné obchodní schopnosti, jako například matematickou gramotnost.  Podle finančních expertů je přes 80 % mladých lidí nutné řádně zaškolit před tím, než nastoupí do práce. Toto číslo se oproti minulým letům zvyšuje, podle CIMA v minulých letech absolventi nepotřebovali tak rozsáhlé zaučení jako ti dnešní. Nejhůře jsou na tom absolventi s komunikačními, obchodními a technickými schopnostmi.

Alison Arnaus, ředitelka Tower Hamlets univerzity říká, že se její škola studenty snaží co nejvíce připravit pro praxi. Podle ní je škola schopna nalézat diamanty, ale zaměstnavatel je musí opracovat.

Co ale pracoviště ohrožuje nejvíce je nárůst množství práce a pokles produktivity. Z důvodu nutnosti tak rozsáhlého zaškolování nováčků více než 90 % dotazovaných tvrdí, že se obsah jejich práce násobí. Z toho 66 % souhlasí se zvýšeným stresem a 44 % tvrdí, že produktivita oddělení klesá.

Výkonný ředitel CIMA říká, že vzdělávání nepřináší zklamání pouze studentům, ale i firmám. Je nutné vzdělávací systém pozměnit, aby školy studenty během minimálně čtrnácti let, které stráví ve vzdělávacím procesu, vybavily alespoň základní úrovní gramotnosti, na kterých mohou absolventi budovat kariéru.

Podle šestnáctileté Georgie Walters, pracující v oblasti finančních služeb, škola nedokáže studenty připravit na vyrovnávání se s pracovním stresem. „Škola se hodně liší od pracovního prostředí. Učitelé spoustu času mluví o šikaně, což je důležité, ale také by nás měli více učit, jak se vyrovnat s tlakem, který nás při práci provází. Vůbec o tom nemluví.“ (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button