Rodiče stávkují

Uplynulý víkend tisíce rodičů bojkotovalo přehnané množství domácích úkolů, které jejich děti dostávají. Podle výzkumu PISA musí děti každý víkend nad úkoly strávit v průměru 6.5 hodiny, zatímco ve 38 jiných státech je to průměrně 4,9 hodiny. Rodiče si stěžují, že ani nemohou s dětmi nikam jet, protože musí skoro celý víkend sedět nad úkoly a nezbude jim žádný volný čas na vlastní zájmy. Španělsko je 11. na seznamu 64 států, podle počtu hodin strávených nad domácími úkoly, přičemž se to nijak nepromítá na lepších výsledcích. Pro porovnání Finsko a Jižní Korea, kteří se tyčí na prvních dvou místech s nejlepšími studentskými výsledky, mají méně než 3 hodiny úkolů týdně.

Prezident španělské asociace rodičů Jose Luis Pazos říká, že Španělsko závisí na systému memorování informací. Zdůrazňuje, že děti se musí naučit rozeznávat mezi tím, co si musí zapamatovat a co ne. Společnost se změnila, vzdělávání ve třídách však nikoli.

Diskuze nad tímto tématem probíhá i v dalších zemích. V Texasu učitelka na druhém stupni na začátku roku poslala všem rodičům dopis s tím, že tento rok nebude studentům zadávat úkoly, chce, aby více času strávili doma s rodinou. Střední škola v Británii se domácích úkolů zbavila úplně a prosazuje nezávislý přístup k učení. A dokonce i v Jižní Koreji autority zvažují zrušení domácích úkolů pro mladší žáky, nařízení pro školy prvního stupně nejspíše začne platit od příštího roku. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button