Dráček Manemo potřebuje číst

Thomas Normann-Ekegren pracoval v IT oboru přes třináct let, když se rozhodl pro dceru a její vrstevníky vyvinout aplikaci motivující ke čtení, informuje server TES. Pozoroval, že naučit se číst je nejen těžké, ale také demotivující. Převzal proto koncept Tamagotchi, elektronického domácího mazlíčka z devadesátých let, a přeměnil jej do designu eBooks, aby byl využitelný i ve třídách.

V aplikaci Manemo, jak ji Normann-Ekegren pojmenoval, se děti starají o opuštěné dračí vejce, ze kterého se časem vyklube dráče a časem roste až do dospělosti. Aby přežilo, musí mu jeho adoptivní rodič alespoň patnáct minut denně číst. Čím déle čte, tím více životní síly do dráčka vlévá. Na výběr je vždy z několika knih pro každou úroveň čtenářských dovedností dětí od pěti do deseti let. Dostupné jsou zatím jen texty v dánštině, připravuje se ale už i britská verze.

Normann-Ekegren je přesvědčen, že dráček děti skutečně motivuje číst. Děti vidí, že díky jejich čtení roste a stává se chytřejší, pokud mu ale čtou nepravidelně, zmenšuje se a může se dokonce vrátit zpět do skořápky. Aplikace navíc dětem uděluje body za každou minutu čtení knížky odpovídající úrovně. Navíc má vestavěnou sociální platformu, díky které se mohou dráčci seznamovat s kamarády, srovnávat a sdílet čtenářská doporučení. Děti, které se čtením bojují, si mohou v textu barevně zvýrazňovat nebo si těžká slova přehrát. A právě u žáků s problémy se čtením se zatím zkušební verze Manema osvědčila nejvíc.

I když mohou někteří učitelé namítat, že aplikace do hodin čtení nepatří nebo že když je čtení jen prostředkem, jak nenechat umřít dráčka, nenaučí se děti číst pro radost, Normann-Ekegren věří, že se aplikace přivede děti ke čtení dlouhodobě. Technologie podle něj do škol patří, i když většinou se používají spíše v matematice – nic ale nebrání tomu, aby technologie pomáhaly i se čtením. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button