Předsudky šestiletých dívek

Již v šesti letech spojují dívky úspěšnost a oslnivost spíše s chlapci než s vlastním pohlavím, ukazuje nová studie autorů z newyorské, illinoiské a princetonské univerzity publikovaná v časopise Science. Jak popisuje server ScienceDaily, dívky spíše než kluci v tomto věku také odmítají aktivity, které mají vyžadovat vysoké schopnosti.

Vedoucí výzkumného týmu Lin Bian upozorňuje na nebezpečný dopad stereotypů na volbu potenciální kariéry dívek. Převažující společenská nálada přisuzuje vyšší schopnosti a dovednosti právě mužům, Biana a jeho spolupracovníky zajímalo, nakolik se takové smýšlení přenáší na malé děti.

Výsledky ukázaly, že zlomovým věkem je šest let. V jednom z experimentů měly pěti- až sedmileté děti hádat, kdo ze čtyř neznámých dospělých (dva muži a dvě ženy) je protagonistou příběhu o „opravdu, opravdu chytrém“ člověku, nebo měly hádat, kdo z oboupohlavních dvojic je skutečně hodně chytrý. Zatímco u pětiletých dětí nebyly prokázány významné rozdíly, u šestiletých dívek již bylo patrné spojování chytrosti spíše s muži, a to napříč socioekonomickými i etnickými skupinami.

Podobně tomu bylo u výběru her pro „opravdu chytré děti“ a pro „děti, které se opravdu hodně snaží“. U pětiletých dětí nebyl rozdílný zájem u holek a kluků, u šesti a sedmiletých se ale opět vyprofiloval nezájem dívek o hry určené chytrým dětem. Hry pro snaživé děti zajímaly obě pohlaví obdobně, což má vysvětlovat povahu genderového stereotypu.

Už předchozí studie autorů ukázala, že dospělé ženy mají menší pravděpodobnost získat dobré známky v oborech, které jsou považovány za náročné, a současné výsledky ukazují, v jak nízkém věku dívky k předsudkům přicházejí. Pro širší aplikaci výsledků jsou však potřeba další výzkumné práce. (zdroj

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button