Rakouské vysoké školství

Rakousko chystá reformu financování vysokých škol, aby snížilo objem předčasného ukončení studia a zvýšilo kvalitu vyučování, informuje server University World News. Plán A, který představil ministr pro vědu, výzkum a ekonomii Christian Kern, předpokládá zásadní navýšení rozpočtu pro vyšší vzdělávání na 2 % hrubého domácího produktu, po čemž již delší dobu volá vláda i parlament.

Nové prostředky mají být použity zejména na rozšíření obsahu, zvýšení kvality a vylepšení poměru počtu studentů vůči pedagogům. Nový systém financování založený na meziročním přírůstku zapsaných studentů má umožnit regulaci počtu míst v jednotlivých oborech a upřednostnit intenzivnější výuku oproti velkokapacitním kurzům vedených jedním přednášejícím, které nejsou tak efektivní a mají velké množství „odpadlíků“. Průměrná doba studia se má zkrátit a celkový počet studentů navýšit. Stávajících 328 496 rakouských vysokoškoláků (data ze zimního semestru akademického roku 2015/16) mají rozšířit i pracující lidé, např. na částečná studia nebo do přípravných kurzů. 

Kern, který je zároveň předsedou rakouské Sociálně demokratické strany, je pro spojení některých bakalářských programů s ekonomickými nebo sociálními studiemi, o jejichž financování by rozhodovaly veřejné orgány. Naopak na 5 000 nových míst by se mělo vytvořit v „oborech s potenciálem“, např. v matematice, informatice nebo strojírenství.

Cílem je také dostat tři rakouské univerzity mezi top 100 institucí celého světa. Školy mají soutěžit o speciální výzkumné clustery, díky kterým rozšíří výzkum dle své specializace. Pro výzkum má vzniknout nové ministerstvo, které by centrálně řešilo jeho financování z vládou plánovaných 3,76 % rozpočtu.

Plán A byl vřele přijat Rektorskou asociací, jejíž prezident Oliver Vitouch v novoročním projevu uvedl, že Rakousko už se nespokojí jen s dosažením světové úrovně v lyžařských sportech, ale chce získat také Nobelovu nebo třeba Pulitzerovu cenu. Objevuje se ale i kritika – nový systém financování má podle oponentů omezit volnou dostupnost vyššího vzdělávání pro všechny. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button