Jako já

Stránky TrueTube s filmovým materiálem pro vzdělavatele uvedly volně dostupné krátké filmové drama Jako já (Like Me), aby pomohly učitelům otevřít s digitálními dětmi diskuzi o nástrahách a tlaku sociálních sítí, informuje server Sec-Ed.

Začalo to v roce 2000, kdy každé dítě dostalo malou barevnou Nokii. Současní studenti už svět bez chytrých následovníků takových Nokií neznají. Mobilním telefonům se říká jen telefon a volání přátelům je jen jednou z mnoha aplikací, ke kterým přístroj využívají – je to především brána k sociálním médiím, hudbě a videu.

Rodiče a učitelé sledují tento vývoj často s obavami. Říkat dětem „nebuď tolik na síti, je to pro tebe špatné“ je ale jako posílat je do kláštera. Namísto toho je potřeba vést s dětmi otevřenou diskuzi o možných nebezpečích, aby se v online světě naučily správně pohybovat.

Jako já je krátké drama, které je dílem neziskové organizace vytvářející materiály pro školy a které sociální sítě znázorňuje jako pobyt na otevřené scéně s nekonečným publikem. Mladá hrdinka Sofie sem po škole přichází podělit se o pár drbů s přáteli. Pak někdo prozradí příliš a publikum se začne chovat nepřátelsky.

Bob Ayres z TrueTube radí, že nejlepší je video ve třídě použít podobně jako psané texty. Před zhlédnutím krátce informovat o tom, co studenti uvidí, a zaměřit pozornost na vybraný aspekt (např. jakými způsoby je ztvárněn FOMO, strach z propásnutí důležitého). Po skončení filmu jsou na řadě otázky: Proč se film odehrává na scéně? Co se stane, když vypnete telefon? Jak chcete/musíte na sociálních sítích vypadat? Je cokoli online ještě soukromé?

Jedenáctiminutový film nabízí dostatek látky k zamyšlení. Pro postavy je důležité cítit se součástí virtuální skupiny, vypadat před ostatními dobře, ukázat, že se na party dostatečně bavili a že jim to v novém tričku sluší. Nemají ale kontrolu nad tím, kam se jejich fotka dostane a jak ji budou ostatní komentovat. Setkávají se s lidmi s falešnou identitou a před důsledky svého počínání „na scéně“ nemůžou utéct ani v reálném světě. Online film, který si většina diváků pustí v telefonu tak upozorňuje, jak nás může jeho používání ovlivnit.

Pro organizaci TrueTube je to první film od předchozího vzdělávacího snímku Uprchlík, který jako první online film získal prestižní cenu Britské akademie filmového a televizního umění. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button