Wikipedie jako cesta k mediální gramotnosti

O falešných zprávách (fake news) a o tom, jak jim čelit, se dnes v médiích píše téměř denně. Pro Wikipedii, online encyklopedii, do které může přispívat kdokoli, to není žádná novinka. Už od svého začátku před šestnácti lety vyvinula pravidla, jak dezinformacím čelit a jak filtrovat nepravdivě popsaná hesla.

I když se chyby stále ještě občas vloudí, díky důvěryhodnosti si dnes statisíce encyklopedických témat na Wikipedii v desítkách jazycích prohlíží denně na 50 milionů lidí. A nezisková organizace Wiki Education Foundation, která za projektem i za pravidly pro pravdivost a neutralitu stojí, chce rozšířit povědomí o digitální gramotnosti a sdílí své postupy se stále více vysokoškoláky, popisuje server KQED.

Organizace předává potřebné informace učitelům, kteří zadávají studentům místo písemné práce napsání zbrusu nového Wiki odkazu. Letos na jaře se projektu účastní přes 7500 studentů, kteří píší třeba o revoluci v sociálních datech, o environmentálních problémech v Kuvajtu nebo o hvězdě němých filmů Bess Meredyth. Za šest let trvající spolupráce přidali studenti do encyklopedie obsah o dvaceti pěti milionech slov.

Studenti se v projektu skutečně snaží. Vědomí, že jejich práci můžou číst miliony lidí, je motivuje k podání skutečně dobrého výkonu. Pokud by heslo neodpovídalo Wiki standardům, bude odmítnuto, což je pro žáky jiná zpětná vazba než snížená známka.

Výběr hesla pro online encyklopedie může pomoci zviditelnit jinak spíše opomíjenou oblast. Další vzdělávací příležitost je nahlédnutí „za oponu“ Wiki hesel. Každé má svou historii změn a debatní stránku editorů, takže studenti mohou vidět, jak se názory na určité otázky střetávají, jak se hledá konsenzus nebo jak se v oblasti znalosti vyvíjí.

Díky projektu se Wikipedie částečně zbavuje hanlivé nálepky akademického zdroje líných studentů. Sama sebe vidí jako výchozí prostor pro začátek výzkumu, ne jako zdroj hodný citování v odborných textech.

Studenti, kteří se projektu zúčastnili, vykazují podle průzkumu organizace zvýšení mediální gramotnosti. Když sami vytváří odborný internetový obsah, lépe vidí, jak jednoduché je sdílet nepodložené informace. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button