Zveřejnit, či nezveřejnit

Ofqual, britská agentura pro regulaci kvalifikace a zkoušek, oznámila, že od léta 2018 budou moci studenti nahlížet do hodnocení svých závěrečných písemných prací z tzv. GSCE a A-level zkoušek (při ukončování středních škol).

Jak popisuje server SchoolsWeek, dohlížející organizace Ofqual dále oznámila povinnost zkušebních komisí zpřístupnit školám oznámkované spisy k GSCE zkouškám od roku 2020 a od téže doby budou komise muset také automaticky poskytovat odůvodnění hodnocení, aby mohlo být lépe přezkoumáno.

Praxe nahlížení měla být zavedena již minulý rok, kvůli konzultaci celého procesu ale byla posunuta až na příští léto. Studenti budou moci žádat výsledky centrálního hodnocení svých prací od příštích zkoušek. Proces hodnocení tak má být jasnější a transparentnější.

Automatické zproštění ochrany známkování bude ještě upraveno podle pilotní analýzy, která právě probíhá. Výsledky by mohly rozšířit důvody pro přezkoumání známek na základě odvolání studentů.

Odborníci kroky k vyšší transparentnosti systému hodnocení vítají a těší se, že nakonec budou studenti dostávat kopie svých opravených práci včetně zdůvodnění, proč dostali známky, jaké dostali. Vedoucí učitelských odborů navíc vyzývá k vytvoření fondu, které pomohou studentům financovat proces přehodnocení. Přezkoumání známek by nemělo být závislé na možnosti studentů zaplatit – zatím dochází k zahájení procesu spíše na nestátních školách, které mají více administrativních zdrojů. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button