Čtení pro radost

Britská BBC analyzuje výsledky zprávy Národní nadace pro gramotnost, podle které se zvyšuje počet britských školáků, kteří si ve volném čase rádi něco přečtou.

Nadace vyzpovídala na 32 000 dětí od osmi do osmnácti let a zjistila, že počet dětí, které denně čtou mimo školní lavice, se v roce 2014 zvýšil na 41,1 % (oproti 32,2 % v roce 2013). Přes 40 % dětí si myslí, že čtení je cool, a 54,4 % z nich si čtení užívá hodně nebo docela dost. Naopak 10 % si čtení neužije vůbec a 23,2 % ho nepovažuje za cool aktivitu. 

Šest z deseti dětí má svou oblíbenou beletristickou knihu, přičemž mezi ty nejoblíbenější patří u britských dětí Deník malého poseroutky, Hunger Games, Twilight a Harry Potter. Děti také více čtou nejen fikci, ale i jiné formáty  jako webové stránky, emaily, zprávy, komiksy, literaturu faktu, návody, texty písní nebo básně.

Průzkum také potvrdil přetrvávající rozdíly mezi hochy a dívkami: zatímco denně čte mimo školu 46,5 % dívek, u chlapců je to jen 35,8 %. 61,6 % dívek si čtení užívá hodně nebo docela dost, na rozdíl od 47,1 % chlapců.

Stále ale platí, že více jak polovina dětí (55,2 %) dává přednost televizi před čtením a zhruba čtvrtina (24,3 %) si myslí, že jejich rodičům je jedno, jestli čtou – u sociálně znevýhodněných dětí je to dokonce 31,5 %.

V navazujícím článku pak BBC ze stejné zprávy vyčetla, že záliba ve čtení u dětí rapidně klesá mezi jedenáctým a čtrnáctým rokem, u chlapců ze 72 % ve věkové skupině 8–11 let na 32 % ve věku 14–16 let (u dívek z 83 % na 53 % mezi stejnými věkovými skupinami). (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button