Knihovna věcí v Praze? Je odrazem nové doby

V Goethe-Institutu v Praze se na začátku května otevřela knihovna věcí, svého druhu první v České republice. Pokud čas od času potřebujete šicí stroj, akční kameru, velký party stan nebo vrtačku a zároveň se vám pro tyto předměty nechtějí obětovat finance ani úložný prostor ve vašem bytě, pak byste se do Goethe-Institutu měli rozhodně brzy vypravit.

Vedle normální knihovny, která, jak již název napovídá, nabízí návštěvníkům i klasické knihy, si v prostorách Goethe-Institutu blízko Národního divadla nyní můžete vybrat i mezi padesáti předměty. Jedná se o věci, které se průměrnému člověku většinou nevyplatí kupovat – tedy pokud není například profesionální švadlena (v případě šicího stroje) nebo vášnivý cyklista (v případě brašny na kolo).

Ačkoliv se jedná o první knihovnu (půjčovnu) tohoto druhu v České republice, Prahu již předběhla města jako Bělehrad, Berlín, Katovice nebo Bratislava. Knihovna věcí v Goethe-Institutu v Bratislavě navíc sloužila přímo jako inspirace pro pražskou pobočku. Zrealizování tohoto nápadu nahrazuje klasické vypůjčování od sousedů nebo od známých, zároveň však také demonstruje skutečnost, že dnešní generace začíná o majetku a vlastnictví hmotných věcí smýšlet o něco jinak. Jak jinak?

Sdílím, sdílíš, sdílíme

Možná jste již slyšeli termín collaborative consumption neboli česky spoluspotřebitelství. Jedná se o ekonomický model založený na sdílení, výměně, pronajímání nebo půjčování. Místo koupě dává spotřebitel přednost variantě, která tolik nezatíží jeho peněženku a v mnoha případech ani životní prostředí. Sdílená ekonomika, termín někomu možná o něco známější, je poté výsečí spoluspotřebitelství, jež je založena na směně. A je přesně tím, co vystihuje dnešní mladou generaci.

To si totiž zajedeme Uberem na letiště (pravda, v Brně už nám to pravděpodobně asi neprojde), zabukujeme si ubytování na dovolenou přes Airbnb nebo Couchsurfing, přispějeme stovkou kamarádovi na crowdfundingový projekt na Hithitu, ve městě si na pár hodin pronajmeme kolo přes Rekolu a ani si neuvědomíme, jak moc se právě podobáme ideálnímu představiteli spoluspotřebitelství. A také nám nedojde, že ještě před pár lety bychom si pravděpodobně místo alternativní taxislužby Uber zavolali klasického taxíka, hotel rezervovali přes cestovní kancelář, kolo si koupili v kamenném obchodě a peníze pro kamarádův projekt nejspíše vybírali na ulici. Naše návyky prošly výraznou změnou. Heslo praví: Unused value is wasted value. Že bychom už konečně upustili od klamných představ o velkém majetném bohatství a dali přednost šetrnějšímu životnímu stylu a konceptu sdílené ekonomiky? Nebo se snad jen bojíme dlouhodobějších závazků a investic a sdílená ekonomika nám nabízí cestu, jak se dlouhodobějším závazkům vyhnout?

Znovu se naučit důvěřovat

Jednou z propagátorek spoluspotřebitelství a sdílené ekonomiky je Rachel Botsmanová. Ta ve své přednášce na konferenci TEDxEdinburgh v roce 2012 využila portál Airbnb.com (web zprostředkovávající krátkodobější pronájem ubytování v soukromí) k popsání celého fenoménu. Dle ní se učíme využít sílu novodobých technologií k budování důvěry mezi lidmi, kteří se nikdy v životě neviděli. A také k znovunalézání lidskosti, kterou mnoho z nás paradoxně právě díky technologickým vymoženostem ztratilo. Dle jejích slov jsme se na internetu během posledních dvaceti let dokázali přenést již přes dvě významné vlny – dokázali jsme internetu svěřit naše informace a následně i údaje o naší kreditní kartě. Nyní se ocitáme již na třetí vlně, učíme se prostřednictvím internetu důvěřovat neznámým lidem, aby pro nás něco vykonali v reálném světě. To, že si přes internet domluvíme paní na hlídání naší ratolesti, online si vypůjčíme šaty na maturitní ples nebo si přes mobilní aplikaci na další den domluvíme spolujízdu autem do vedlejšího města, to jsou vše výdobytky posledních let. Díky internetu také svá rozhodnutí můžeme realizovat daleko rychleji. Stačí pár kliknutí a máme koupenou letenku na druhou stranu zeměkoule. Žádné fronty, žádné čekání, žádné placení v hotovosti.

„Že bychom už konečně upustili od klamných představ o velkém majetném bohatství a dali přednost šetrnějšímu životnímu stylu? Nebo se snad jen bojíme dlouhodobějších závazků a investic?“

 

Obrácená strana mince

Jenže vše dobré si s sebou vždy v závěsu nese i to špatné. A zatímco díky novým internetovým portálům a společnostem založených na principech sdílené ekonomiky vznikají nová pracovní místa, jinde pracovní příležitosti musí ubývat. K tomu se váže i riziko znehodnocování lidské práce či nestabilita cen na trhu. Již se nemůžeme spoléhat na to, co bylo. Je potřeba si ceny často kontrolovat, abychom věděli, kdy je výhodné služby či zboží nakupovat a kdy naopak vyhazujeme peníze z okna. Díky internetu na sebe nabídka a poptávka skvěle reagují. A to nám může svědčit, ale i škodit.

Slavnostní otevření knihovny věcí na začátku května

Vlastnit nebo sdílet? I Pražané si nyní mohou vybrat

Ačkoliv má sdílená ekonomika i svoji temnější stránku, nabírá stále na své popularitě. Nyní se k trendu sdílení může více zapojit i naše hlavní město a v podstatě celé Česko. A jak knihovna věcí v Goethe-Institutu prakticky funguje? Vybrat si můžete z padesáti předmětů. Na poličkách najdete například multifunkční sportovní síť, slackline, badmintonové rakety, longboard, navigaci GPS, čelovku, dětskou autosedačku, instantní fotoaparát, stativ, mikroskop, šicí stroj, domácí pekárnu, cyklistické nářadí, piknikový koš, přenosný gril, projektor, nafukovací matraci, reproboxy nebo teleskop. Stačí si zaplatit členskou registraci v knihovně Goethe-Institutu (půlrok za 100 Kč, rok za 200 Kč), věci si včas zarezervovat a je vystaráno. Předmět je možné si vypůjčit na týden a z knihovny si najednou můžete odnést maximálně tři věci.

Goethe-Institut navíc připravuje i tvořivé dílny a workshopy, na kterých bude možné se naučit některé z věcí správně ovládat – jak správně šít na šicím stroji, jak upéct chleba nebo jak pozorovat hvězdy teleskopem. Celá myšlenka projektu vznikla na základě iniciativy nazvané Shared Cities: Creative Momentum, která probíhá souběžně v několika zemích a má za cíl zvýšit kvalitu života v evropských metropolích.

Kdy je možné si přijít nabízené předměty vypůjčit? Otevírací doba knihovny věcí odpovídá otevírací době knižní knihovny, tedy od úterý do čtvrtka (13–19 hodin)
nebo od pátku do soboty (11–17 hodin). Mimo to je možné si předměty zarezervovat také na e-mailu knihovnaveci@goethe.de.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button