Léky na chytrost

Jeden z pěti britských akademiků přiznává používání speciálních léků, které jim mají pomoci při psaní grantových žádostí, uvedla podle zpravodajského serveru The Telegraph neuroložka z Cambridgeské univerzity Hannah Critchlow.

Jde o léky, které jsou určené pacientům s Alzheimerovou nemocí, narkolepsií nebo pro děti s ADHD syndromem. Cílem je podle uživatelů otevřít a rozšířit svou mysl, zlepšit koncentraci a zaměření. Užívání těchto podpůrných léků během zkouškového období přiznává i jeden z deseti vysokoškoláků. Nákup léků je většinou vázán na předpis a studenti je tak získávají ne zrovna legálně z internetu.

Léky mají studentům pomáhat s opakováním a zdá se, že skutečně dokáží zlepšit pracovní paměť. Podle dřívějších studií ukazují scany mozkové aktivity po použití jednoho z oblíbených léků Modafinilu, že utlumuje některé oblasti mozku a posílí jiné, takže může být pozornost zvýšená. Experimentování s tímto lékem přiznala podle průzkumu Sky News až čtvrtina studentů předních vzdělávacích institucí.

Odborníci používání léků na koncentraci nedoporučují. Jejich dlouhodobé účinky nejsou zatím známé. Jejich užívání by měla předcházet konzultace s lékaři. Nákup volně neprodejných léků sice není v Británii přímo ilegální, jejich sdílení s dalšími osobami protizákonné ale je. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button