Tmavězelená lesní škola

Žádné třídy, žádné hodiny, žádné domácí úkoly. Na Novém Zélandě od ledna otevřeli novou nezávislou „lesní“ školu, kde děti tráví většinu času venku a učí se třeba rybařit, lovit nebo chytat vačice, popisuje deník The Guardian.

Zakladatel školy Deep Green Bush School a její současný ředitel Joey Moncarz učil pět let na klasických základních školách, kde získal přesvědčení, že nastavený školský systém nepřipravuje děti na výzvy budoucnosti, např. změnu klimatu. Rozhodl se proto založit vlastní školu primárně založenou na základních lidských dovednostech, jako je lov, sběr a schopnost přežití.

Děti tráví většinu dne v přírodě, kde si z vlastních úlovků samy připravují oběd. Poznávají místní přírodu, učí se o zdejší flóře a fauně. Tradiční dovednosti jako čtení, psaní a počítání se učí vlastním tempem a tehdy, kdy o ně projeví zájem, ne když jim učitel řekne, že je čas.

Moncarz věří, že takové uspořádání je pro děti nejlepší. Nejde podle něj o žádný experiment, ale o využití moudrosti, podle které vychovávali rodiče své děti dva miliony let. Zavírat děti do tříd a nutit je učit se podle něj způsobuje jen problémy. Rodiče žáků lesní školy viděli, jak jsou děti v běžných školách stresované a nešťastné.

Škola je na novozélandském ministerstvu registrovaná jako nezávislá, a nemusí tak dodržovat předepsané osnovy, je ale pod ministerským dohledem. Na Novém Zélandu se jedná o průkopníka lesních škol, které však ve světě nejsou ojedinělé. Moncarz se volně inspiroval z americké Sudbury Valley School, která je sama inspirovaná britským Summerhillem. Už nyní dostává Moncarz nabídky na založení dalších poboček po Novém Zélandě, ale i v Číně nebo v Evropě.

Podle Davida Berga z Univerzity v Otagu počet alternativních lesních škol přibývá, zvlášť ve Skandinávii, kde předškolní děti chodí rybařit i na led. Lidé se podle něj mohou cítit v moderní společnosti nedostatečně spojeni s přírodou, a proto takové vzdělávání vyhledávají. Upozorňuje ale, že je třeba, aby děti rozvíjely plnou škálu schopností, které budou pro získání práce potřebovat. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button