Úleva ředitelům

Ředitelé škol by se měli soustředit na vedení a kontrolu výuky, na zlepšování výsledků žáků a celkovou školní kulturu. Často se ale více musí věnovat papírování, disciplíně, údržbě školní budovy, provozu jídelny nebo dopravě.

Washingtonský školský úřad zkouší nový přístup – kromě ředitelů školy zaměstnává také tzv. manažery logistiky, kteří by se měli věnovat právě tisícům nepedagogických maličkostí, které jinak musí ředitel řešit sám, informuje server KQED News.

Nejdéle sloužící ředitelka v obvodu, Maria Tukeva, si novou sílu velmi pochvaluje. Dříve se musela zabývat i tím, jestli je u umyvadel dost mýdla nebo na záchodě zásoba toaletního papíru, teď se ale víc může soustředit na to, jestli se na škole všichni učí číst a počítat na odpovídající úrovni.

To, co v hlavním městě začalo v roce 2014 jako pilotní projekt, se rozšířilo na dnešních sedmdesát z celkových 115 veřejných škol. Výzkum potvrdil přímý vliv vedení na studentské výsledky, ředitelé ale musí mít na výuku čas a většinu dne trávit ve třídách nebo s kolegy při hodnocení jejich práce.

I když nejsou dostupná data pro všechny státy, podle Národní asociace ředitelů středních škol jde o menšinovou praxi zavedenou většinou jen v městských obvodech. V chudších venkovských oblastech jsou ředitelé stále lidé, kteří kromě nastavování výuky trénuji basketbalový tým a ráno řídí školní autobus. V chartových školách je naopak praxe rozšířená – právě z chartové školy si Washington, D.C. do začátku pilotního projektu najal manažerského experta.

Díky manažerům mají ředitelé čas na dlouhodobé plánování a koučování učitelů. Zástupci školského úřadu uvádí, že je ještě brzy na konečné hodnocení přínosů, chystají se ale praxi v příštích letech rozšířit na většinu škol. Slibují si lepší studijní výsledky žáků, úsporu peněz a vyšší efektivitu. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button