Správné aplikace

O prázdninách se většina rodin dostane alespoň na pár dní na dovolenou – a podle průzkumu na ní hlavně chtějí kvalitně trávit společný čas. Při cestování ale vznikají prostoje a nezbytným společníkem je pro děti často tablet nebo chytrý telefon. Jak vybrat ty správné aplikace, aby čas před obrazovkou nebyl jen zbytečná a mozek ničící aktivita, radí zpravodajský server NPR.  

I při správném výběru zábavných a vzdělávacích aplikací je především třeba mít na paměti, že čas s elektronikou musí být vyvážen i jinými činnostmi. Jak doporučuje Americká akademie pediatrů, děti by měly strávit fyzickou aktivitou alespoň šedesát minut denně a rodinné aktivity a jídlo by měly probíhat bez chytrých zařízení. Dobré je i elektronické aktivity dělat společně, sledovat videa nebo hrát hry a bavit se o nich. 

A jak vybírat dětem ty správné aplikace? Základní pravidlo je, že „vzdělávání“ neznamená „dril“ a aplikace nemá být jen elektronickým pracovním listem, který lze zkopírovat do listinné podoby – měla by nabízet extra funkce a zážitky. 

Děti, zejména ty nejmenší, potřebují ke svému vývoji hru a používání fantazie. Nejlepší aplikace jsou proto ty, které jsou více hračkami než hrami. Podobné nabízí např. oceňovaná Toca Boca, která v první aplikaci Toca Tea Party imitovala hru, ale bez úrovní a bodů. Spoluzakladatel společnosti ji přirovnává k Legu, ve kterém taky nejde vyhrát, jen si hrát. Na podobném principu funguje i digitální domeček pro panenky My PlayHome nebo scrapbook Me od TinyBop, který lze vyplňovat pomocí zodpovídání otázek, nahrávání videí nebo obrázků. 

Aplikace také mohou doplňovat skutečné prázdninové zážitky. V Pango Build Park si mohou děti po návštěvě zábavního parku postavit svůj vlastní, s kempováním pomůže Toca Nature se zkoumáním různých živočišných druhů. Jiné aplikace, jako třeba různá karaoke, mohou zapojit celou rodinu. 

Některé aplikace jsou placené, jiné volně dostupné. Jen pozor na nákup doplňkových služeb během her. Letos musel Amazon vrátit přes 70 milionů dolarů za produkty, které si děti při hrách nakoupily bez vědomí rodičů. (zdroj)
 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button