Slovenské internáty jsou v tragickém stavu. Ficovo řešení popudilo studenty i rektory

Slovenská Studentská rada vysokých škol (ŠRVŠ) minulý týden zaslala premiéru Ficovi otevřený dopis, ve kterém mu připomněla jeho slib z konce roku 2015. Fico tehdy vysokoškolákům přislíbil řešení otázky financování a rekonstrukce internátů i dotací na bydlení pro mladé lidi. Po týdnu mlčení premiér rozhodl na opravy zateplení uvolnit deset milionů euro, a pokud se slovenské ekonomice bude dařit, stejnou částku i v druhé polovině roku. Slovenští studenti, mládežnické organizace, ale i rektoři s touto sumou ovšem nejsou spokojeni.

Předseda ŠRVŠ Bálint Lovász pro server Aktuality.sk uvedl, že kvalitě slovenských internátů se nevěnoval žádný vládní program pro roce 1989. Kritický je tak stav pokojů, podlah, postelí, ale i sociálních zařízení. Podívejte se na některé z fotek od samotných studentů:

Premiér Fico – po týdenním mlčení – studentům slíbil okamžitě zainvestovat deset milionů euro a tutéž částku v druhé polovině roku, bude-li ekonomika prosperovat. Proti tomuto řešení se však ohradili vysokoškoláci i jejich rektoři sdružení ve Slovenské rektorské konferenci. Její prezident Rudolf Kropil uvedl, že konference sice kvituje rychlé vyčlenění prostředků, ale suma zdaleka nedosahuje výše odhadů na rekonstrukce vysokoškolských ubytovacích kapacit. Ta je podle jejich propočtu rektorů zhruba na úrovni 300 milionů eur. „Takovýto postup nenasvědčuje tomu, že jsou mladí lidé pro vládu Slovenské republiky prioritou,“ uvedla v prohlášení ŠRVŠ.

Na neutěšený stav bydlení vysokoškoláků reagovaly zejména mládežnické organizace. Křesťanskodemokratická mládež Slovenska na svém webu označila premiérův krok za plivanec do tváře studentů. „Robert Fico před dvěma roky slíbil 50 milionů euro na rekonstrukci internátů po celém Slovensku. Z jeho slibů zůstalo 10 milionů, které mají jít prioritně do obnovy internátů v bratislavské Mlýnské dolině,“ uvádí mladí křesťané. Svůj vlastní apel vládě adresoval i mladý politik Branislav Gigac z hnutí Progresivní Slovensko. Podle něj vysoké školství na Slovensku potřebuje více než jen „nová okna a zateplení internátů“.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button