Populární

Ministerstvu školství škrtli 400 milionů korun kvůli slevám na jízdném. Zkrátka přišli i další

Vláda Andreje Babiše avizovala, že zavede 75% slevu na jízdném pro seniory, děti, žáky a studenty. Začít platit má od 10. června. Ministři to schválili na jednání vlády minulý týden v úterý. Odhad nákladů na kompenzace pro dopravce se vyšplhal na tři a čtvrt miliardy korun. Peníze chce vláda získat od všech rezortů, a tak bude škrtat prakticky na všech místech. O jednu z největších částek ale přišlo právě ministerstvo školství, které o navýšení prostředků, zejména na platy učitelů, dlouhodobě usiluje.

Podle schváleného návrhu přijde ministerstvo školství o 400 milionů, Akademie věd 100 milionů, Grantová agentura 150 milionů, Technologická agentura 216 milionů a Ústav pro studium totalitních režimů 5 milionů korun. Všechny tyto instituce se zabývají vzděláváním a vzdělaností, jejím rozvojem, vědou anebo kulturou v Česku. S ohledem na významnost škrtů lze očekávat, že jednotlivé organizace budou muset omezit některé své činnosti. Nejsou ale jedinými, kdo o část zdrojů přišli.

[irp posts=“5475″ name=“Babiš: Škrty v rozpočtu MŠMT neohrozí školství. Jde o nevyčerpaný investiční program vysokých škol a úspory“]

Podle zveřejněného záznamu z jednání pro snížení rozpočtů hlasovalo 13 ze 13 přítomných ministrů. U jiných hlasování téhož dne jich bylo přítomno ale i 15. Kteří ministři se hlasování nezúčastnili, se ovšem nezaznamenává. Pro hlasování je jen důležité, jen aby byla přítomna nadpoloviční většina všech členů vlády.

Ministerstvo školství na dotaz Magazínu Perpetuum uvedlo, že se ke škrtům a jejich následkům vyjádří zkraje následujícího týdne.

Zvyšování učitelských platů v kontextu

Odebrání čtyř stovek milionů z rozpočtu ministerstva školství přichází v době, kdy se řeší zvyšování platů učitelů. Koncem minulého roku nařízením vlády přidáno 15 % do tarifní složky a pedagogické organizace tlačí na další zvýšení. Rovněž ministr školství Plaga chce, aby platy dále rostly. „Pro rok 2019 bych se rád dostal k asi 12miliardovému navýšení. Jenom tak je možné na konci tečovat hranici, kterou všichni ve sněmovně slíbili,“ uvedl ministr pro Hospodářské noviny minulý měsíc. Vzhledem ke škrtům je však otázkou, jaké jsou skutečné priority vlády.

„Jakékoli snižování rozpočtu resortu školství je nepřijatelné. Populistické nesystémové kroky tohoto typu jednoznačně odmítáme,” říká Janek Wagner ze spolku Pedagogická komora. „My netlačíme jen na platy či jen tarify, ale na zvětšení rozpočtu resortu na minimálně 5 % HDP oproti 3,7 % v roce 2016. Růst tarifů v podstatě jen vyrovnává růst průměrných mezd a inflaci,” vysvětluje Wagner.

[irp posts=“4569″ name=“Učitelské platy o 50 % vyšší, ředitelé škol jako manažeři. Publikujeme Návrh vládního prohlášení o školství“]

„Před volbami se všechny strany předháněly, jak je pro ně vzdělávání důležité. Je jen půl roku po volbách a vláda v demisi již škrtá v oblasti školství. Levnější jízdné potřebným pomůže, ale kvalitu vzdělávání tím nezvedneme. A dokud nebudeme považovat vzdělání za investici, můžeme o budoucí prosperitě jen snít,” uvádí předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.

Ke škrtům se vyjádřil i premiér v demisi Andrej Babiš. Přečtěte si jeho komentář zde.

Seznam plánovaných snížení rozpočtů

Související články

4 Comments

  1. Ptám se vás „investikavců“, proč se vrtáte v rozpočtu vlády, kde komu co seberou a komu co dají, ale stovky miliard za ty roky na soláry vás nechávají v klidu. Nejste z nich také náhodou živeni? Já důchodce ani náhodou.

    1. A to nehovořím o stovkách tunelů, jako je rozprodej českých fabrik a značek hoštaplerům typu Kožený a Bakala za babku v I. a II. kuponové privatizaci, předražené megastavby dálnic,silnic a tunelů, církevních restitucích a jiných finančních taškařic za dobu kralování Odeesácké, lidovecké, topkařské a socialistické marškumpačky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button