Nejlepší univerzity Nové Evropy? Univerzita Karlova obsadila čtvrté místo

Tartuská univerzita v Estonsku se umístila na prvním místě v žebříčku porovnávajícím úroveň univerzit v zemích tzv. Nové Evropy. Tento pojem zahrnuje země, které se přidaly do Evropské unie po roce 2004 (včetně), týká se tedy i českých vysokých škol. Poskytovatelem analýzy je Times Higher Education (THE).

První tři místa obsadila estonská univerzita spolu se dvěma kyperskými, a to konkrétně Cyprus University of Technology a University of Cyprus. Čtvrté místo bylo přiděleno Univerzitě Karlově v Praze, ta také obdržela nejlepší hodnocení v kategorii výuky.

České univerzity obsadily nejvíce příček

Co se týče dalších univerzit v Česku, na sedmém místě se umístila Masarykova univerzita a na desátém místě Univerzita Palackého v Olomouci. Ovšem i další české univerzity si v žebříčku našly své místo.

Do průzkumu bylo započítáno celkem 53 institucí ze 13 států (Bulharsko, Česko, Estonsko, Chorvatsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Malta, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko), přičemž alespoň jednu pozici si v seznamu našel každý stát (kromě Malty). Česká republika a její vysoké školy se v žebříčku umístily nejčastěji. Pro analýzu univerzit Nové Evropy byla použita stejná metodologie jako při srovnávání univerzit na celosvětové úrovni, tedy v rámci World University Ranking. Více informací a přesné umístění jednotlivých univerzit je možné dohledat pod tímto odkazem.

Zdroj
timeshighereducation.com

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button