Studia, dílny, kreativní prostory: Jak jedna školní budova proměnila celé město

V americkém městě Eminence se školy potýkaly s velkými problémy. Jen 20 % studentů pokračovalo ve studiu po dokončení střední školy. Motivace žáků chodit do školy byla malá, a v návaznosti na to se i výrazně zhoršily jejich výsledky.

„Byla potřeba učinit něco drastického, co by naši školu opravdu přeměnilo. A vlastně se nám podařilo proměnit celé město,“ popisují změnu ti, kteří stáli u jejího počátku, „a učení pro 21. století se nemohlo odehrávat v budově z 19. století“. A tak škola nechala postavit budovu, která by souzněla s filozofií celého projektu.

Komunitě v Eminence se podařilo složit finanční částku, jež stavbu umožnila. Prostory s názvem ED hub dnes slouží jako moderní knihovna, ovšem s tím rozdílem, že děti si sem nechodí jen půjčovat knihy, ale i různé předměty, využívají například laserové řezací stroje k tvoření něčeho, co si předtím samy nakreslily, designují, montují, tvoří, …

„Byla potřeba učinit něco drastického, co by naši školu opravdu přeměnilo. A vlastně se nám podařilo proměnit celé město.“

Budova s kruhovým půdorysem je v podstatě jedním velkým otevřeným prostorem, nachází se v ní osm makrolaboratoří nebo televizní studio. Důležitá ale není budova samotná, jako učení v ní se odehrávající. Vedení školy prostory dokonce přirovnává k malému Sillicon Valley nebo startupové firmě. Co dalšího škola studentům v budově nabízí? A jak přesně prostory vypadají? Podívejte se na detaily v níže přiloženém videu.

Domníváte se, že by něco podobného bylo možné vytvořit i v českém prostředí?

 

Zdroj
edutopia.org

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button