Vyučování v Sýrii: Hodiny v podzemí nebo přes WhatsApp, učitelé spíše plní roli psychologa než učitele

Abdulkafi Alhamdo je učitelem angličtiny v Sýrii. V roce 2016 byl evakuován z bombardovaného města Aleppo, nyní žije a pracuje v provincii Idlib, která je v držení povstalců. On a jeho kolegové se snaží dětem poskytovat vzdělání i v tak obtížných podmínkách, jaké přinesla válka. Věří, že vzdělání určí, jakým směrem se Sýrie v budoucnu bude ubírat.

Největší provincie Sýrie, Idlib, kterou neovládá prezident Bašára al-Asada, se nyní vyrovnává se sílícím přívalem uprchlíků, jež přicházejí z válkou ničených oblastí. Idlib se také potýká s bombardováním ruskými a syrskými stíhačkami a s tím spojeným nárůstem násilí.

„Pokračujeme ve vzdělávání, protože nechceme, aby děti pomýšlely na zbraně,“ říká Alhamdo, „bez škol by se chopily zbraní. Díky škole se ale věnují učení.“

Děti jsou událostmi traumatizovány, je pro ně velmi obtížné se na učení koncentrovat.

Podle Anny Nolan, vedoucí skupiny pro lidská práva s názvem The Syria Campaign, je v provincii Idlib uvězněno minimálně 2,5 milionu lidí. V oblasti je nedostatek humanitární pomoci a státní školy nefungují, vyučování se tedy odehrává v improvizovaných podmínkách a učitelé svoji práci odvádí často zcela dobrovolně. Někteří se snaží vyučovat v klasických hodinách, jiní zvolili možnost vyučování na dálku, například přes aplikaci WhatsApp.

Učitelé své vyučování často přerušují kvůli bombardování, kterému jsou syrská města vystavena. Škola v Allepu, kde Alhamdo dříve učil, byla v dubnu roku 2015 také zasažena. Ve škole tehdy zahynuli čtyři učitelé a tři děti.

Učitelé přiznávají, že v takto extrémních podmínkách se jejich práce více podobá práci psychologa než učitele. Děti jsou událostmi traumatizovány a je pro ně velmi obtížné se na učení koncentrovat.

Abdulkafi Alhamdo nyní vyučuje na Free Aleppo University nacházející se v provincii Idlib. Studenti jsou mladí lidé, kteří utekli z válkou postižených syrských oblastí. Univerzita byla otevřena v roce 2016 jako jedna z posledních zbylých center vyššího vzdělávání v Sýrii.

 

Zdroj
theguardian.com

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button