Českých studentů s hypotékou přibývá

Postoje mladých Čechů k pořízení vlastního bydlení se mění. Během posledních pěti let si v tuzemsku sjednalo hypoteční úvěr o 58% mladých lidí ve věku mezi 18 a 35 lety více než stejná demografická skupina v předcházejícím období. Roli může kromě dlouhodobých ekonomických faktorů hrát také zkušenost v rodině, ale i postupně se zvyšující finanční vzdělanost obyvatelstva.

Současný vývoj pravděpodobně odstartovaly rekordně nízké úrokové sazby mezi lety 2014 a 2017. Ty a zároveň hospodářský růst spojený s blahobytem stojí za změnou postojů při rozhodování o dlouhodobém závazku. Potvrzuje to například sedmadvacetiletá Nikol a její o rok mladší partner Marek, kteří si společně pořídili hypotéku ještě během studia vysoké školy. Jednohlasně se shodují, že studentský status v době pořízení hypotéky pro ně nebyl podstatný. Naopak rodinné zázemí se jejich v konečném rozhodnutí odrazilo: „Rodina v mém rozhodování roli částečně hrála. Investice do vlastního bydlení formou hypotéky přinesla do naší rodiny pocit bezpečí. Chtěl jsem mít něco takového a věděl jsem, že čím dřív se tak stane, tím lépe,“ popisuje Marek.

Situace na realitním trhu pořízení hypotéky ze strany mladých lidí, kteří myslí na svou budoucnost, spíše nahrává. Nájemné bydlení se stává stejně nákladným jako bydlení vlastní, financované právě formou úvěru na bydlení. „Více výhod se nachází na straně na straně vlastníků bydlení,“ potvrzuje Michal Cibulka, metodik finančního plánování stojící za analýzou Broker Consulting provedenou na téměř 165 tisících finančních plánů, a dodává: „Po třiceti letech bude mít člověk s hypotékou splaceno a bude moci bydlet ve svém. Náklady mu najednou skokově poklesnou. Ti v nájemní bydlení ale budou platit stejnou, ne-li vyšší sumu,“ vysvětluje metodik.

Povědomí o financích roste

Dobrou zprávou je, že mileniálové skutečně začínají myslet na svou budoucnost. Pro nyní již čerstvého absolventa Marka pořízení hypotéky v současnosti představuje možnost bydlení, do budoucna však spolu s přítelkyní vnímá tento krok jako investici. „Nikdo neříká, že zde musíme žít. Byt můžeme pronajmout a bude se splácet sám. Byt v Praze se vždy dobře pronajímá,“ popisuje společné úvahy.

Přestože mladí lidé prokazují obecně lepší vědomosti o financích než generace před nimi, objevují se mírné mezery například v zabezpečení rizik spojených s dlouhodobější ztrátou příjmu. „V pravidelných splátkách nevidím problém. Člověk vždy platí nějaké peníze za bydlení, pokud nežije u rodičů. Nastavili jsme si takovou částku, aby nám nedělalo problém na ni dosáhnout, a věřím, že ani do budoucna s tím problém mít nebudeme,“ optimisticky se staví k otázce splátek absolvent Marek. Právě u dlouhodobých závazků, jako je úvěr na bydlení, však je vhodné rizikům předcházet. „Pokud se jedná o finanční závazky, jako hypoteční úvěr, pokládám za automatické mít je vždy dostatečné zabezpečeny. Kdo tento typ zajištění neřeší, může se velice rychle a snadno dostat do dluhové spirály. Řešení lze nalézt například v rizikovém životním pojištění, které má význam především jako dlouhodobá ochrana jednotlivce či rodiny při delším výpadku příjmů,“ uzavírá Cibulka z Broker Consulting.

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button